Alkohol- och tobaksskatterna höjs vid årsskiftet. Det framgår i regeringens höstbudget.
Alkohol- och tobaksskatterna höjs vid årsskiftet. Det framgår i regeringens höstbudget. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen höjer skatten på alkohol och tobak

Vid årsskiftet kommer skatten på alkohol och tobak att höjas. Det framgår i regeringens höstbudget, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
|

Skatten på öl och vin kommer att höjas med fem procent. Skatten på sprit höjs med ungefär en procent vid årsskiftet.

Skattehöjningen på cigaretter, snus och övrig tobak blir 3 procent, enligt Ekot.

I våras lade den tidigare regeringen fram en motion om att höja skatterna vid årsskiftet, med hänvisning till folkhälsan. Både Sverigedemokraterna och Moderaterna meddelade då att man ansåg att en höjning av alkohol- och tobaksskatterna var fel väg att gå – trots det ligger förslaget fast i den nya regeringens budget.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind tycker att det är ”hög tid” att höja alkohol- och tobaksskatterna.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind tycker att det är ”hög tid” att höja alkohol- och tobaksskatterna. Bild: Stina Stjernkvist/TT

”Hög tid”

Intäkterna från skattehöjningen kommer att landa på drygt en miljard kronor under nästa år.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind menar att pengarna behövs till angelägna reformer, som sänkt skatt på bensin och diesel. Det säger han till Ekot.

ANNONS

– Det är hög tid att höja alkoholskatterna. De har vi nämligen inte höjt sedan den första januari 2017, vilket ju innebär att alkoholskatten i realiteten faktiskt har sjunkit, så det är dags att höja båda de här två skatterna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS