Regeringen håller pressträff

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20 förlängs – men möjligheterna för gymnasieungdomar att idrotta förbättras. Samtidigt varnas det för att en tredje våg kan komma under våren.
– För vilket land som helst skulle det vara negativt att få en tredje våg, säger statsminister Stefan Löfven.

ANNONS
|

Under torsdagen höll statsminister Stefan Löfven en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, Amanda Lind som är kultur- och demokratiminister och minister med ansvar för idrottsfrågorna, samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Under konferensen meddelade regeringen flera besked gällande de svenska coronarestriktionerna. Bland annat uppmanade man fortsatt till hemarbete.

– När det gäller att arbeta hemma gäller uppmaningen hela våren, säger socialminister Lena Hallengren.

Kritik från Visita mot förlängt alkoholstopp

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20 förlängs till den 28 februari, därefter gäller klockan 22, meddelande Lena Hallengren. På en fråga om ytterligare stimulanspaket till restaurangbranschen svarade Stefan Löfven:

– Vi använder i första hand de stöd som finns på plats, men upptäcker vi att det behövs något nytt är vi inte främmande för det.

ANNONS

Kritiken från branschorganisationen Visita kom omedelbart.

– Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, säger Jonas Siljhammar, vd vid Visita, i ett pressmeddelande.

Risk för en tredje våg

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tryckte på att smittspridningen fortfarande är omfattande, även om kurvorna har planat ut något.

– Även om vaccineringen kommit i gång kommer det att dröja en tid innan vi kan se effekter på smittspridningen.

Johan Carlsson varnar också för att sluta följa de rekommendationer som finns.

– Även små förändringar i följsamhet till restriktionerna, med ökade kontakter, kan få stora konsekvenser. Tillsammans med spridning av den muterade varianten kan det leda till en tredje våg under våren. Och en kraftig sådan i värsta fall, säger han.

En tredje våg i smittspridningen skulle få negativa konsekvenser för hela samhället.

– Det blir en belastning på sjukvården och på ekonomin. Det är precis därför vi måste hålla i det här nu, säger Stefan Löfven

– För vilket land som helst skulle det vara negativt att få en tredje våg.

Lättare med idrott för gymnasieungdomar

Kulturminister Amanda Lind berättade att det även förbereds nya regler för museer, så att de ska kunna verka under samma regler som gäller för butiker och gym.

ANNONS

Det görs även lättnader för unga i gymnasieåldern, för att de ska kunna delta i idrotts- och fritidsverksamheter, med samma regler som gäller för de yngre barnen.

– Det har stor betydelse för folkhälsan och det finns en risk att ungdomarna annars hoppar av, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS