Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen sparade in 33 miljarder - istället för tre

Efter en felräkning i budgetprognosen sparade regeringen in 33 miljarder istället för 3. Men pengarna fryser inne och nu uteblir satsningar på sjuka, nyanlända och studenter. – Det är svårt att göra en budget i sådana här tider och detta är nog högsta felräkningen i historien, säger Eva Engberg på Ekonomistyrningsverket.

I sin höstbudget 2018 meddelar regeringen att man sänker skatten för pensionärer och satsar på ett nytt kunskapslyft i skolan. Samtidigt visar det sig att regeringens budgetering för 2016 slagit fel med över 33 miljarder, som SvD rapporterar om. 

– Detta beror på många olika faktorer, inte en enskild händelse. Anslagen beslutas i riksdagen och är treåriga. Anslagsbehållningarna för 2016 beräknades öka med tre miljarder, vilket visar hur svårt det är att förutse skillnaden i budget och utfall, säger Eva Engberg på Ekonomistyrningsverket. 

De flesta av pengarna har dragits in till statskassan och skulle bland annat ha gått till verksamheter som sjukersättningar, traineejobb och åtgärder för landsbygdens miljö. För tillfället innebär det att projekten som pengarna var öronmärkta för inte blir av.