Regeringen ställer sig bakom EU-förslaget. Arkivbild.
Regeringen ställer sig bakom EU-förslaget. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Regeringen stöder kontroversiell EU-lag

Regeringen stöder det EU-förslag som ska göra det möjligt att kontrollera digitala meddelanden i syfte att bekämpa barnsexbrott, rapporterar Ekot vid Sveriges Radio.

ANNONS

Förslaget går i korthet ut på att leverantörer av digitala tjänster ska tvingas att gå igenom innehållet i meddelanden som skickas mellan användare, för att på så sätt identifiera barnsexbrott.

Enligt Ekot är Centerpartiet och Sverigedemokraterna emot förslaget, medan regeringen och Socialdemokraterna är för.

Förslaget har kritiserats för att göra ingrepp i den personliga integriteten.

– Varenda europeisk medborgares samtal, sms och bild ska övervakas. Det är inte rimligt, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartistisk riksdagsledamot, till Ekot.

Ylva Johansson, socialdemokrat och ansvarig EU-kommissionär, avfärdar kritiken om att förslaget skulle innebära ett slags frikort för övervakning inom EU.

– Det är ju totalt fel naturligtvis. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget. Jag föreslår att man begränsar möjligheterna att detektera. Det är ren svartmålning och visar på vilka krafter som jag utmanar, säger Ylva Johansson till Europaportalen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS