Tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt berättar att Region Stockholm återgår till normalt ledningsläge.
Tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt berättar att Region Stockholm återgår till normalt ledningsläge. Bild: Anders Wiklund/TT

Region Stockholm återgår till normalläge

Region Stockholm lämnar stabsläget och återgår till normalläge. Från måndag tas rekommendationen bort att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken. Den gäller dock fortfarande i rusningstrafik.

ANNONS

Att normal ledning återinfördes på fredagseftersmiddagen beror på att antalet smittfall fortsätter att minska i snabb takt, och är nu färre än 1 500 fall i veckan.

– För en smittskyddsläkare är det underbar musik att höra, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund på en pressträff om läget i hälso- och sjukvården samt det epidemiologiska läget.

Återkommer i höst

Regionen vårdar för närvarande 80 personer med virussjukdomen covid-19, varav 27 får intensivvård.

– Vi har en stabil nedgång, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Han pekar på tre utmaningar inför sommaren: Patienter som fått vänta på vård måste få tid nu. Vårdpersonalen måste få sammanhängande semester. Den höga takten i vaccinationsprogrammet måste fortsätta.

ANNONS

Enligt Maria Rotzén Östlund talar allt för att covid-19 är en säsongssjukdom med lägre smittspridning under de varma månaderna:

– Det betyder att smittan kommer att ta fart till hösten.

– Då kommer rekommendationen fortfarande att vara att man ska hålla sig hemma vid symptom.

Manar till vaccination

Rotzén Östlund uppmanar regionens invånare att vaccinera sig är man får chansen.

– Och det gäller att ta två doser, inte bara en.

Nästa grupp på tur är 35–39-åringar. Exakt när de kommer att erbjudas vaccin är inte fastställt.

De regionala rekommendationerna upphör på söndag och förlängs inte. Därmed tas rekommendationen bort om att bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt, men under rusningstrafik kvarstår restriktionen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS