'Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig', säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
"Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Regioner förlänger skärpta restriktioner

De skärpta restriktionerna förlängs i både Västra Götaland och Blekinge. "Situationen är fortfarande oerhört allvarlig", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i VG-regionen. Samtidigt uppmanar Region Östergötland sina invånare till en fortsatt "personlig lockdown" över helgen.

ANNONS

Smittspridningen i Västra Götaland sjunker, men långsamt. Därför förlängs nu de särskilda regionala rekommendationerna till och med den 6 juni.

Den enda förändringen är en mindre justering i rekommendationen om resor.

Allvarlig situation

"Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig", säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Men det finns ett litet ljus i tunneln. De särskilda råden till skolan tas bort. I stället får kommunerna anpassa behovet av distansundervisning och andra begränsningar efter den lokala situationen.

”Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen", säger Thomas Wahlberg.

Region Östergötland har sedan den 30 april uppmanat invånarna till en "personlig lockdown". Nu förlängs den uppmaningen över Kristi himmelfärdshelgen. Från och med måndag gäller de nationella rekommendationerna igen.

ANNONS

"Kristi himmelsfärd är en helg där många reser och träffar släkt och vänner och det är inte dags för det än. Helgerna innebär överlag de största riskerna för smittspridning och därför beslutade vi att förlänga personlig lockdown över helgen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i regionen, i ett pressmeddelande.

Även Region Blekinge förlänger sina skärpta regionala råd till och med den 31 maj.

Fallen ökar inte

"Antalet fall av covid-19 i Blekinge ökar inte längre, men det gör belastningen på hälso- och sjukvården. Vi måste även lägga stora resurser på smittspårning. För att minska risken för smittspridning förlänger vi de skärpta regionala råden", säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Regionen öppnar dock för att föreningar kan arrangera utomhusträning för vuxna på sina idrottsanläggningar från och med den 17 maj.

Jonas Dagson/TT

Daniel Kihlström/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS