Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regler för sjukersättning kan få äldreventil

Det har blivit allt svårare att få sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Regeringen ska utreda om kraven är för hårda och om reglerna för personer som närmar sig vanlig pensionsålder kan göras mindre stränga.

ANNONS

Utredaren Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, ska också utreda reglerna för aktivitetsersättning. Det är en ersättning till personer under 30 år med tillfälligt nedsatt arbetsförmåga.

– Det största problemet i dag är att det inte finns någon ventil för äldre som slitit ut kroppen och som inte ens nått pensionsåldern. Det måste finnas en ventil, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Danmark och Finland

Utredaren ska bland annat söka inspiration i Danmark och Finland, som har regler som gör att kraven för att få sjukersättning inte är lika hårda för en person med några år kvar till ålderspension som för en som har kanske 20 år kvar.

ANNONS

– Vi är ett av få länder i västvärlden som inte har en ventil för äldre, framhåller ministern.

Det är, enligt socialförsäkringsministern, angeläget att få fram förslag som kan beslutas före nästa val och före det att den vanliga pensionsåldern höjs 2023. Utredaren ska lämna sina förslag den sista juli 2021.

Tvingas ut

– Det är av största vikt för oss att de här förslagen kan hanteras före det att pensionsåldern höjs, problemen finns redan i dag. Relativt många tvingas idag ta ut ålderspensionen tidigare och det gör ju att den pensionen blir lägre senare. En redan låg pension blir ännu lägre, säger Ardalan Shekarabi.

Försäkringskassan larmade redan i november 2017 regeringen om att reglerna är för hårda och tvingar kvar personer med mycket små utsikter till jobb eller bättring i sjukskrivning eller jobbsökande.

Förutom en ventil för äldre ska utredaren syna villkoren för att få sjukersättning och aktivitetsersättning överlag. Det gäller också att göra dem mer begripliga och förutsägbara i fråga om hur studier, bisysslor, arbete eller bidrag påverkar ersättningen.

Lars Larsson/TT

I år höjs den lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad pension från 61 till 62 år. Rätten att stanna kvar i anställning höjs från 67 till 68 år.

Om tre år, 2023, ska den lägsta åldern för att kunna ta ut ålderspension höjas från 62 till 63 år. Gränsen för när garantipension kan tas ut höjs då från 65 till 66 år. Rätten att stanna kvar i anställning höjs samtidigt till 69 år.

Sjukersättning, tidigare förtidspension, kan beviljas personer i åldrarna 19 till 64 år vars arbetsförmåga är "stadigvarande nedsatt" på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Antalet personer med sjukersättning/förtidspension var som högst 2005. Då hade 540 000 personer det.

I slutet av 2019 hade antalet gått ner till knappt 246 000 personer.

Aktivitetsersättning kan beviljas unga mellan 19 och 29 år. Det är en tillfällig ersättning för högst tre år i taget som kan ges till den som under minst ett år har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Unga med förlängd skolgång, som på grund av funktionsnedsättning inte klarar normal takt i grundskola eller gymnasium, kan också få det.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS