Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mer än var femte kommunpolitiker – 22 procent – av de som valdes in vid valet 2014 har hoppat av i förtid. Det är fler än någonsin tidigare i Sverige. Arkivbild.

Rekord i avhopp efter SD:s framryckning

Fler kommunpolitiker än någonsin har hoppat av sitt förtroendeuppdrag i förtid under mandatperioden. Mer än var femte stol i landets fullmäktigen har lämnats.

På söndag ska 12 712 ledamöter väljas in i landets 290 kommunfullmäktige, men frågan är hur många av dem som kommer att sitta kvar mandatperioden ut. Sedan valet 2014 har mer än var femte kommunpolitiker – 22 procent (2 891 ledamöter) av totalt 12 780 – lämnat sina stolar i förtid.

- Det ser ut som att det kommer att bli svenskt rekord i förtida avhopp, säger Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Nykomlingar hoppar av

Det tidigare rekordet är från den föregående mandatperioden (2010–2014) då 19 procent av ledamöterna hoppade av. Mandatperioderna 2006–2010 och 2002–2006 var siffran 17 respektive 16 procent.

- SD-faktorn kan nog förklara den här ökningen från förra mandatperioden till nuvarande mandatperiod, säger Erlingsson.

Generellt sett löper nykomlingar inom politiken en större risk att hoppa av i förtid än en folkvald som varit politiskt aktiv under en längre tid – och många av SD:s kommunpolitiker är just gröna inom politiken.

- Redan 2010-2014 var sverigedemokrater överrepresenterade bland avhopparna. Och vad som hände i förra valet var att Sverigedemokraterna gjorde en rejäl framryckning i kommunalvalet. Därmed var det väldigt många nykomlingar som aldrig haft ett uppdrag inom kommunpolitiken som valdes in. Av det enkla skälet att ett nytt parti blev väldigt stort. Det ökar ju sannolikheten för att få fler avhopp, säger Gissur Ó Erlingsson.

SD mer än fördubblade sina mandat

Vid valet 2010 tog SD 612 mandat i landets kommunfullmäktigen. Vid det förra valet mer än fördubblade partiet sin representation – 1 325 stolar skulle 2014 besättas av sverigedemokrater. Under den nuvarande mandatperioden har 31 procent av SD-ledamöterna lämnat i förtid. Visserligen är det en minskning med nio procentenheter jämfört med förra mandatperioden, men partiet ståtar likväl med högst andel avhopp av alla riksdagspartier. Förutom nykomlingsfaktorn kan även SD:s karaktär som parti innebära att fler lämnar sina uppdrag.

- Sverigedemokraterna är litet avvikande i lokalpolitiken. De har ganska många politiska vildar, tomma stolar, ganska många som har uteslutits från partiet och en del människor som väljer att lämna partiet av egen fri vilja.

Den typiska avhopparen är dock inte en person som känner sig sviken av politiken eller som är trött på något "gubbvälde"

- Den generella bilden är att de allra flesta uppger att de är nöjda med sin tid i kommunfullmäktige, men att avhoppen beror på olika privata skäl snarare än olika politiska skäl. Det allra vanligaste skälet är att man flyttar från kommunen, och då får man helt enkelt inte sitta kvar. Därefter uppger man förhållanden i arbetslivet eller något hälsoskäl, säger Erlingsson.

"Ett demokratiproblem"

De förtida avhoppen är ett stort demokratiproblem eftersom det ofta är unga personer och kvinnor som lämnar sina kommunfullmäktigeuppdrag. Två grupper som redan är underrepresenterade när fullmäktige tillsätts direkt efter valet.

- Och de ersätts inte i regel av deras spegelbilder. Det innebär att generellt sett blir ett fullmäktige mindre representativt för samhället ju längre en mandatperiod går, på grund av de förtida avhoppen. Och det är ett demokratiproblem i sig, säger Gissur Ó Erlingsson.