Rekordlåga siffror för S i Göteborgs-sifo

Socialdemokraterna i Göteborg faller kraftigt i väljarstöd visar en lokal opinionsundersökning från Sifo som presenteras i Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

I det senaste valet fick S i Göteborg 22,4 procent av rösterna i kommunen. Nu visar GP Sifo-undersökningen att stödet minskat till 15,4 procent, en nedgång med 7,0 procentenheter. Moderaterna blir största parti på 19,7 procent medan V går framåt till 13,2 procent.

Ann-Sofie Hermansson har ändå tillförsikt inför valet.

- Man ska inte låta sig styras av opinionsundersökningar. Jag tror vi har nytta av att vi inför valet nu bryter oss loss och kan profilera oss som ett eget parti, säger hon.

ANNONS

Och hon är optimistisk.

- I ett bra val får vi mellan 20 och 30 mandat. Jag tror vi ska ta flera mandat än de 20 vi har i dag.

Överraskningen i undersökningen är det lokala partiet Demokraterna, som får 13,9 procent. Partiet har startats av den förre moderaten Martin Wannholt, som nu sitter som partilöst kommunalråd.

- Det ger hopp om Göteborgs framtid, säger han till TT.

Turbulent i politiken

Det har varit turbulent i politiken i Göteborg. Debatten kring järnvägstunneln Västlänken och skandalen kring den kommunala nämnden intraservice har överskuggat många andra politiska sakfrågor.

- Det är lätt att glömma att Göteborg går som tåget. Den allmänna positiva utvecklingen, tillväxten, exporten, besöksnäringen går framåt, arbetslösheten som går ner och färre som förlitar sig på försörjningsstöd, säger Ann-Sofie Hermansson

ANNONS

Undersökningen är gjord med en slumpmässigt utvald webbpanel och Ann-Sofie Hermansson tycker att S brukar missgynnas i webbundersökningar. Men Sifos Toivo Sjödén på Sifo anser att metoden ändå ger tydliga signaler.

- Den ger indikationer på att det är rörelser i opinionen, säger han.

Invänta fler mätningar

Professor och valforskare Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs Universitet tycker däremot man ska vara försiktig i att dra för stora slutsatser från undersökningen.

- Vi får nog invänta fler mätningar så vi vet att det verkligen har hänt. Jag skulle gärna vilja se en mätning som inte enbart bygger på en webbpanel, säger han.

Socialdemokraterna har innehaft ordförandeposten i kommunstyrelsen i Göteborg i 24 år, sedan valet 1994. Under tidigare S-ledaren Göran Johanssons tid hade Socialdemokraterna som mest 37 mandat i fullmäktige och högre röstsiffror än partiet på riksnivå.

TT

Fakta: Opinionsläget i Göteborg

GP Sifo frågade: Vilket parti skulle du rösta på i kommunalvalet i Göteborg om det vore val i dag? Mätperiod: 22 mars–10 april. 966 personer mellan 18 och 79 år tillfrågades i en slumpmässigt utvald webbpanel. 18,9 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de skulle rösta på.

Moderaterna 19,7 procent (-2,6 procentenheter jämfört med valresultatet 2014)

Socialdemokraterna 15,4 (-7,0)

Demokraterna 13,9 (+13,9)

Vänsterpartiet 13,2 (+3,8)

Sverigedemokraterna 9,9 (+2,9)

Liberalerna 6,3 (-1,8)

Vägvalet 5,6 (+0,7)

Miljöpartiet 5,0 (-5,7)

Feministiskt initiativ 4,2 (+0,2)

Centerpartiet 3,3 (+0,6)

Kristdemokraterna 1,8 (-2,2)

Övriga 1,7 (-3.0)

ANNONS