Rekordlite försommarregn på flera platser

Sommaren började ovanligt tidigt i år. Dessutom har det regnat ovanligt lite, med undantag för midsommarhelgen.

ANNONS
|

Det är redan konstaterat att maj 2018 blev en rekordvarm månad, med ovanligt lite regn. Vid flera mätstationer i landet föll en bråkdel av den normala nederbörden för maj månad. I Visby kom 1,7 millimeter regn, vilket slår ett drygt 150-årigt rekord – 1866 föll 2,8 millimeter regn under samma period.

- Normalt för Visby i maj är 28,5 millimeter, så det har verkligen varit torrt på vissa platser i landet. Det har totalt kommit 50 procent mindre nederbörd än normalt, säger Sofia Söderberg på SMHI.

ANNONS

Mycket regn i norr

Minst nederbörd i juni hade Oskarshamn: 2,7 mm jämfört med 44,4 som är genomsnittet för perioden.

Men en regnig midsommar gjorde ändå att nederbörden för juni var mer riklig än månaden innan.

Och Norrland fick mer nederbörd än normalt i juni. Kring Riksgränsen blev juni till och med regnigast sedan 1952. Det var i södra Sverige som månaden klassas som torr eller mycket torr, enligt SMHI.

- Det har varit väldigt stor lokal variation med skurar, vilket är det normala för sommarmånaderna, säger Sofia Söderberg.

"Återstår att se"

Hur resten av sommaren blir är för tidigt att säga, men enligt tiodygnsprognosen blir det normalt sommarväder den närmaste tiden. När SMHI sammanfattar kan det i slutändan bli en helt genomsnittlig sommar, eftersom maj inte räknas som en sommarmånad.

- Maj kommer inte med i sommarsammanställningen. Men för juni har det ändå varit temperaturer över det normala, åtminstone i södra delen av landet. Hittills ser det ut som att sommaren blir varmare än vanligt i södra delen av landet. Men det återstår att se vad sista halvan har att bjuda på, säger Sofia Söderberg.

ANNONS
TT

Fakta: Vädret i maj och juni

Maj

Bortsett från de första dagarna i maj höll sig de större nederbördsområdena borta från Sverige. Den 24:e rapporterades ingen nederbörd vid någon av SMHI:s mätstationer. Temperaturen var högre än normalt i hela landet. En månad som maj 2018 inträffar bara tre gånger på en miljon år, enligt SMHI.

Juni

I delar av Norrland föll mer nederbörd än normalt. Ett kraftigt regnområde som passerade kring midsommar gjorde juni regnigare än maj. Årets juni blev på en del håll kyligare än maj, vilket är mycket ovanligt. Juni var överlag torr eller mycket torr.

ANNONS