Riksdagen beslutade på onsdagen om en förlängning av covidlagen. Arkivbild.
Riksdagen beslutade på onsdagen om en förlängning av covidlagen. Arkivbild. Bild: Owe Nilsson/TT

Riksdagen förlängde covidlag

Riksdagen förlänger covidlagen med fyra månader. Det ger regeringen möjlighet att återinföra restriktioner om smittläget skulle kräva det.

ANNONS

Riksdagsbeslutet innebär även att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till den sista januari.

– Smittläget kan fortfarande förändras, därför är det angeläget att det finns en beredskap, sade Centerns Linda Modig i debatten inför beslutet.

Centern var dock kritisk till att regeringen inte inhämtat Lagrådets synpunkter på förlängningen.

Regeringens förslag på en förlängning fick trots det brett stöd i riksdagen. Liberalerna ansåg dock att de två lagarna bör förändras så att möjligheten att införa deltagartak och begränsa öppettider tas bort.

Bara möjligheten att kräva åtgärder för att deltagare i olika evenemang eller gäster på restaurang ska kunna hålla avstånd bör finnas kvar, enligt L.

ANNONS

L-förslaget röstades ned med siffrorna 291 mot 18.

Riksdagen öppnar däremot för att lagarna kan komma att tas bort tidigare än sista januari. Regeringen uppmanas att senast 12 november komma med en skrivelse om hur den ser på lagarnas giltighetstid och redogöra för hur de använts.

Om socialutskottet då inte anser att det finns skäl för att behålla lagarna till sista januari så kommer utskottet att ta initiativ till att de upphävs snabbare.

– Det är bra att lagarna kan upphävas om två månader om beredskapen inte längre behövs, sade Liberalernas Lina Nordquist i riksdagsdebatten inför beslutet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS