Polisen söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala efter explosionen. Arkivbild.
Polisen söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala efter explosionen. Arkivbild.

Rikspolischefen: Attackerna har eskalerat

Rikspolischef Dan Eliasson säger att attackerna mot poliser har eskalerat det senaste året.

ANNONS
|

Sent i måndags kväll inträffade en explosion på en parkering nära polishuset i Uppsala. Det var en handgranat som kastats. Poliskällor har berättat för TT att den studsat mot en kontaktledning eller en stolpe och hamnat snett och att det var ren tur att handgranaten inte sprängdes intill poliser i närheten.

En 20-årig man har varit anhållen misstänkt för att vara delaktig i attacken. Han försattes på fri fot i onsdags.

Dan Eliasson säger att polisen lägger mycket resurser på att lösa den attacken och de andra som har inträffat.

- Vi gör framsteg i utredningarna. Vi är oerhört beslutsamma med att vi ska gå i mål med dem och lagföra de skyldiga.

ANNONS

Flera angrepp

Attacken i Uppsala var den senaste i rad angrepp mot polisen. I slutet av oktober besköts en polismans bostad i Västerås och tidigare den månaden detonerade en sprängladdning vid polishuset i Helsingborg.

- Allvarligheten och grovheten vi har sett under det senaste året, där finns det en eskalering, att skjuta ett 20-tal skott in i en människas bostad, säger Dan Eliasson.

Enligt honom är angreppen den grova och organiserade brottslighetens svar på polisens arbete.

- Man vill försöka skrämma och hindra oss. Men det är bara kontraproduktivt för det här visar att vi är på rätt väg, vi ska slå ännu hårdare mot dem.

TT: Vad kan ni göra för att skydda era medarbetare?

- V jobbar med utrustningsfrågor och skalskyddet kring lokalerna. Det är lite olika, det finns inte en lösning för varje plats utan vi gör fortlöpande analyser om vi behöver göra några förändringar.

ANNONS

Eliasson säger att 50 miljoner kronor per år ska öronmärkas för att höja skyddet för polisanställda.

Måste stärkas

Dan Eliasson pekar på att det finns en del frågor där rättsskyddet för poliser måste stärkas. Han välkomnar den utredning som finns som bland annat tar upp om det ska vara hårdare straff för angrepp mot blåljuspersonal.

- En fråga som vi håller på att diskutera med justitiedepartementet är om det går att anonymisera polisanställda i större utsträckning än tidigare.

Det handlar bland annat om det går att skydda personalen mer i offentliga register och om det går att polispersonal använder tjänstenummer i stället för namnet när en del anmälningar tas upp.

Den vapenamnesti som även omfattar explosiva materiel som regeringen jobbar med är bra, anser Eliasson

- Sedan får man ha realistiska förväntningar när det gäller den organiserade brottslighetens vilja att lämna in saker för destruktion.

ANNONS
TT
Fakta: Tidigare attacker mot poliser i år

I år har flera dåd riktats mot polisen. Här är några av händelserna:

1 januari 2017: I Katrineholm kastades vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadades. Även en fastighet mitt emot polishuset fick skador.

6 februari 2017: Natten till den 6 februari exploderade en polischefs bil som stod parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadades och polisen och hans familj fördes i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti 2017: En explosion inträffade vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det fanns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober 2017: En sprängladdning detonerade vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadades i explosionen.

28 oktober 2017. Flera skott sköts in i en villa i Västerås där en polisman bor. Ingen skadades.

ANNONS