Riksrevisionen varnar för fusk med nystartsjobben. Arkivbild.
Riksrevisionen varnar för fusk med nystartsjobben. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Riksrevisionen: Låg kontroll av nystartsjobben

ANNONS

Varje år går 18 miljarder kronor via Arbetsförmedlingen till olika subventionerade anställningar.

Men enligt Riksrevisionen fungerar kontrollen av jobben dåligt, vilket ökar risken för felaktiga utbetalningar, rapporterar SR Ekot.

Riksrevisionen pekar framförallt på risker med nystartsjobben, som riktar sig till långtidsarbetslösa. Där har det varit höga ersättningsnivåer de senaste åren, samtidigt som kontrollen varit låg enligt myndigheten.

– En allvarlig risk vi ser är skenanställningar, där det egentligen inte finns någon anställning utan man har skapat den för att missbruka systemet, säger granskningens projektledare Yvonne Thorsén till Ekot.

Riksrevisionen har inte granskat hur mycket av utbetalningarna som faktiskt består av fusk och fel. Arbetsförmedlingen har tidigare uppskattat det till 10 procent.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS