Under tisdag och onsdag väntas vädret bli ostadigt i hela landet med växlande molnighet och skurar som passerar. Arkivbild.
Under tisdag och onsdag väntas vädret bli ostadigt i hela landet med växlande molnighet och skurar som passerar. Arkivbild.

Risk för skogsbrand på flera håll

Risken för skogsbränder är extremt stor på sina håll, bland annat i Sörmlands län och delar av Stockholms län.

ANNONS
|

Brandrisker är utfärdade i delar av östra Götaland, östra Svealand, i Västerbottens inland och kustland samt i Norrbottens kustland. Risken för brand är just nu som störst i sydöstra Svealand och nordöstra Götaland. Det rör sig framförallt om risk för skogsbrand då säsongen för gräsbrandsrisk i princip är över, enligt Charlotta Eriksson.

- Det ser ut att fortsätta så här under veckan i ungefär samma område, möjligtvis att det avtar något i norr i samband med skurar. Det ser inte ut att utökas mer än de områden vi har nu, säger hon.

ANNONS

Lokala åskknallar

Vädret väntas vara varierat i landet de närmsta dagarna. Måndagen har bjudit på mest soligt väder i Götaland och Svealand, medan det varit mer molnigt i Norrland med skurar som passerat. Skurarna väntas mattas av under kvällen och natten till tisdag.

Det kan också förekomma lokala åskknallar, men några åskväder likt de som förra veckan bjöd på i bland annat mellersta Sverige kommer det inte bli.

- Det är inget riktigt åskoväder, men lokalt kan det bli någon åskknall i dag, säger Charlotta Eriksson.

Ostadigt och molnigt

Under tisdag och onsdag blir det ostadigt väder i hela landet med växlande molnighet och skurar som passerar. Längst söderut, i södra Götaland, väntas det dock bli fortsatt soligt under morgondagen.

Varmast kommer det vara längs ostkusten där det kan bli upp mot 25 grader under tisdag och även vidare under veckan. I samband med de lokala skurarna kan temperaturen dock sjunka.

- I övrigt ligger det kring 20 i söder och mellan 15 och 20 grader i norr, bortsett från Norrlandskusten. Där kan man också komma upp i dryga 20 grader, säger Charlotta Eriksson vid SMHI.

ANNONS
TT

ANNONS