Karin Enström.
Karin Enström.

Rockad i M – Enström till EU-nämnden

Moderaterna stuvar om bland sina talespersoner. Partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström flyttar till EU-nämnden och ersätts av Jonas Jacobsson Gjörtler – som inte ställer upp i omvalet till riksdagen nästa höst.

ANNONS
|

Karin Enström har varit Moderaternas utrikespolitiska talesperson sedan regeringsskiftet 2014 och var innan dess Alliansens försvarsminister.

Nu kommer hon att leda partiets arbete i EU-nämnden, där regeringen förankrar sin EU-politik.

- EU står inför stora utmaningar på flera områden och jag ser fram emot att få förtroendet och såklart förvalta det, säger Karin Enström.

Följer partiets vilja

Hon fick frågan om att byta position och tackade ja till den. I övrigt vill hon inte gå in på hur och när beslutet fattades.

ANNONS

- Det är en viktig post inför alla stora förändringar som sker nu inför att EU ska bilda sin framtid, efter migrationskris, eurokris och efter att brexit genomförs. Jag har fått frågan och det är klart att jag gör det som mitt parti anser vara bäst.

Enström nämner fyra frågor där hon vill skjuta regeringen framför sig: EU:s inre marknad, migration, klimatarbete och säkerhetsfrågor.

- Vi ser att regeringen inte fokuserar tillräckligt på EU och när det sker så stora förändringar är det viktigt att Sverige verkligen är på plats, driver frågor och försöker bygga allianser med likasinnade.

Säger nej till riksdagen

Helsingborgaren Jonas Jacobsson Gjörtler ersätter Karin Enström i utrikesutskottet och blir M:s talesperson inom utrikespolitiken. Han har sedan tidigare aviserat att han inte ställer upp i riksdagsvalet nästa höst.

När Moderaterna i Skåne spikade sina valsedlar i slutet av november stod han inte med på listan.

ANNONS

- Jag uppskattar mycket att man tar till vara krafter i riksdagsgruppen under hela den tiden man har uppdrag, säger han.

Inte sällan är partiers talespersoner i enskilda frågor också ministerkandidater i en eventuell regering.

- Jag ser inte fyra år till i riksdagen. Det betyder inte med nödvändighet att jag har stängt dörren för allt politiskt engagemang framöver. Utgångspunkten är att jag ska göra något annat, men saker och ting kan förändras och nu ger jag järnet för att vinna valet. Vilka dörrar det möjligen öppnar återstår att se, säger Jacobsson Gjörtler.

TT
Fakta: Enström och Jacobsson Gjörtler

Karin Enström är från Vaxholm och har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 1998, invald i Stockholms läns valkrets. Mellan 2002 och 2010 var hon ledamot av försvarsutskottet och efter valet 2010 blev hon ordförande i utrikesutskottet. 2012 ersatte hon Sten Tolgfors som försvarsminister i Alliansregeringen. Sedan valet 2014 har hon varit Moderaternas utrikespolitiska talesperson.

Jonas Jacobsson Gjörtler är från Helsingborg och har suttit i riksdagen sedan 2010, invald i västra Skåne läns valkrets. Han har suttit som ledamot i näringsutskottet (2010–2013) och finansutskottet (2013–2015) samt som suppleant i trafikutskottet (2010–2014). Senast var han gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet, från december 2015 till oktober i år.

ANNONS