Rosa invit till de gröna och röda

Feministiskt initiativ (Fi) sträcker ut handen till Miljöpartiet och Vänsterpartiet och föreslår samarbete inför valet till EU-parlamentet.

ANNONS
|

Feministiskt initiativ tror att ett rödgrönrosa samarbete är svaret på det som de anser är de två största frågorna inför valet till EU-parlamentet i vår.

- Vi befinner oss i ett akut läge när det gälle både klimatet och för mänskliga rättigheter i världen, med tanke på de framryckningar som nationalistiska partier och krafter har, både här i Sverige och i Europa och hela världen, säger Gita Nabavi.

ANNONS

"Kolla läget"

För att tackla dessa frågor har Fi bjudit in Vänsterpartiet och Miljöpartiet till samtal om ett samarbete inför EU-valet, som Fi tror kan gagna alla inblandade. Hur samarbetet ska se ut är öppet för diskussion.

- Vi vill gå in i det här ganska förutsättningslöst och vi vet inte hur de andra partierna ställer sig till detta. Det här är egentligen en väldigt öppen invit, vi vill kolla läget helt enkelt för om det finns ett intresse och vad vi kan göra tillsammans och hur kan vi skapa formerna för detta.

Allas utgångspunkter

Gita Nabavi säger att samarbete mellan partierna redan finns i Göteborgs kommunfullmäktige där V, MP och Fi bildat ett nytt politiskt block. Men längre än till samarbete tror hon inte att de tre partierna kommer att sträcka sig.

- .Jag tror inte på en fullständig sammanslagning för vi har ändå tydliga ideologiska utgångspunkter som skiljer sig från varandra, vilket jag också tror kommer att gynna ett samarbete där man också kan nyttja styrkorna i alla tres utgångspunkter.

ANNONS
TT

Fakta: Val till Europaparlamentet

Val till Europaparlamentet äger rum 23–26 maj 2019. I Sverige genomförs röstningen söndagen den 26 maj. Förtidsröstningen i Sverige startar den 8 maj.

Det totala antalet platser i Europaparlamentet minskas efter valet från 751 till 705 på grund av att Storbritannien lämnar EU.

Antalet svenska Europaparlamentariker kommer efter valet att öka från 20 till 21 för att uppnå bättre proportionalitet i förhållande till folkmängden.

Källa: Europaportalen

ANNONS