Ruckat dödläge bör ge processen liv

Allt som ruckar det politiska dödläget – som när Alliansen nu börjar rämna – kan blåsa liv i processen mot en ny regering. Ungefär så ser statsvetaren Jenny Madestam på saken.

ANNONS
|

I onsdagens omröstning i riksdagen kommer Centern och Liberalerna, om inget sensationellt oförutsett inträffar, att rösta nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister i en regering med M och KD.

Därmed återfår talman Andreas Norlén bollen och frågan är vad hans nästa inspel blir.

- Det finns väl två alternativ som jag ser det. Antingen väljer talmannen att lämna över till Stefan Löfven för en votering i riksdagen eller så får Annie Lööf ett sonderingsuppdrag, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

ANNONS

- För några dagar sedan trodde jag kanske att det var mer sannolikt med en omröstning för Stefan Löfven, men i och med det som nu händer i alliansen kanske Annie Lööf får sonderingsuppdraget först eftersom hon har uttryckt det så tydligt och för att få till mer diskussioner den vägen. Men läget är svårbedömt.

Kallt MP-spår

En liknande analys gör Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet:

- Det omedelbara handlar väl förmodligen om att talmannen frågar Stefan Löfven eller Annie Lööf så att hon får pröva om Miljöpartispåret hon pratar om skulle kunna fungera.

Men mycket lite talar för att det är gångbar lösning, poängterar Tommy Möller, eftersom MP är ointresserat och M och KD helt emot:

- Och matematiskt gör det ingen skillnad alls, utan det skulle förutsätta Socialdemokraternas nedlagda röster, vilket är otänkbart.

ANNONS

Möjliga utfall

Längre fram i processen, med ytterligare omröstningar om ny statsminister, kan Tommy Möller föreställa sig flera tänkbara scenarier.

- Jag uppfattar det som att varken L eller C definitivt har stängt dörren för en Kristerssonregering, rent formellt i ett senare skede, men jag kan fortfarande inte se förutsättningarna för en sådan regering. I det här låsta läget måste någon ändra sig.

Trots de till synes total blockeringarna tycker Jenny Madestam att det som hänt de senaste dagarna ändå har lett framåt i processen mot en ny regering; att Alliansen "börjar krackelera" kan möjliggöra nya konstellationer.

- Det skulle kunna vara den naturliga utgången i det här läget, säger hon.

TT

Fakta: Regeringsbildningen

När en statsminister ska utses samråder talmannen först med företrädare för varje partigrupp i riksdagen. Därefter överlägger han eller hon med vice talmännen och lämnar förslag till riksdagen.

Riksdagen ska inom fyra dagar rösta om förslaget till statsminister. Om mer än hälften av ledamöterna röstar nej är det förkastat, annars är det godkänt. Alltså kan nedlagda röster påverka utfallet.

Om riksdagen förkastar förslaget ska proceduren upprepas. Om riksdagen röstar ner talmannens förslag fyra gånger avbryts processen och extraval ska hållas inom tre månader.

Källa: Regeringsformen

ANNONS