Bjuvs kommun kan få en stor mängd information läckt på Darknet, uppger hackergruppen Akira. Arkivbild.
Bjuvs kommun kan få en stor mängd information läckt på Darknet, uppger hackergruppen Akira. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Rysk hackargrupp hotar skånsk kommun

Bjuvs kommun hotas av den ryska hackergruppen Akira – som nyligen utfört flera cyberattacker mot svenska myndigheter och företag.
Kommunen har gått upp i stabsläge.

ANNONS

Den kriminella hackergruppen uppger att den inom kort kommer att läcka stulna data i form av "hemliga dokument, kontrakt, avtal, personalfiler" från kommunen på Darknet, rapporterar Dagens Nyheter.

"Vi kommer att ladda upp nästan 200 gigabyte", skriver gruppen på sin webbplats.

Den skånska kommunen går på högvarv för att försöka hindra läckage av eventuellt känsliga personuppgifter.

– Vi har försökt jobba sedan i går kväll och nu på morgonen för att se i loggar om de varit inne i något speciellt, säger Bjuvs tillförordnade kommundirektör Christian Alexandersson till TT och fortsätter:

– Vi har gått upp i stabsläge och tar in alla berörda verksamheter.

ANNONS

Den 20 januari drabbades it-företaget Tietoevry av ett dataintrång som i sin tur fick konsekvenser för en rad myndigheter och företag som är it-leverantörens kunder.

Akira kom vid det tillfället åt Tietoevrys säkerhetskopior, och via intrånget slogs då bland annat Vellinge kommuns system för löner, sophantering och journaler i äldreomsorgen ut helt. Nu kommer även larm om att personuppgifter om 7 000 kommunanställda i Kalmar har läckt ut under it-attacken, rapporterar Barometern.

De läckta uppgifterna rör information som är kopplat till anställdas användarkonton – som namn, jobbmejladress, telefonnummer, titel, organisationstillhörighet och personnummer.

Det förestående angreppet som nu hotar Bjuvs kommun tros dock vara separat från attacken mot Tietoevry, skriver DN.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS