Riksdagens talman Andreas Norlén och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i samband med att talmannen meddelade att han kommer att föreslå Löfven som ny statsminister.
Riksdagens talman Andreas Norlén och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i samband med att talmannen meddelade att han kommer att föreslå Löfven som ny statsminister. Bild: Stefan Jerrevång/ TT

Så ser förutsättningarna inför statsministeromröstningen ut

Om 174 ledamöter eller färre röstar nej är Stefan Löfven tillbaka som statsminister – på riktigt. Hur många som ger honom sitt aktiva stöd spelar däremot ingen roll alls. Så här ser förutsättningarna ut inför onsdagens omröstning i riksdagen.

ANNONS

Den 28 juni röstades Stefan Löfven bort av riksdagen och sedan dess har landet varit utan en ordinarie regering. Stefan Löfven har visserligen varit kvar som statsminister, men för en så kallad övergångsregering med begränsade befogenheter.

Men klockan 14.00 på onsdagen kan regeringskrisen vara över och Stefan Löfven vara tillbaka som ordinarie statsminister.

Antalet nejröster avgör

Det som krävs är att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter accepterar Stefan Löfven som statsminister. Han behöver alltså inte ha stöd av en majoritet av ledamöterna – i en statsministeromröstning är det avgörande hur många som röstar emot.

Ledamöterna har tre knappar att välja mellan.

ANNONS
  • De kan trycka rött för att säga nej till Löfven.
  • De kan trycka grönt för att att säga ja.
  • De kan trycka gult för att markera att de inte aktivt stödjer Stefan Löfven, men ändå accepterar honom som regeringsbildare.

Hur många som röstar grönt och gult är oviktigt – man kan bli vald till statsminister utan att en enda ledamot röstar grönt. Det som avgör är hur många nej-rösterna är. Om en statsministerkandidat har 175 röster emot sig, så kan han eller hon inte tillträda eftersom grundlagen är skriven så att en statsminister måste accepteras av minst hälften av riksdagen.

Vilde kan avgöra

SD, M och KD har under hela regeringskrisen varit tydliga med att de inte accepterar Stefan Löfven och att de kommer att rösta nej.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni berättade i Ekot på tisdagskvällen att partiet ska rösta rött, emot Löfven på onsdagen. Om samtliga ledamöter från partiet röstar nej så innebär det att Stefan Löfven har 174 röster emot sig.

På andra sidan finns regeringspartierna S och MP som förstås kommer att trycka grönt. Centerpartiet har signalerat att de kommer att trycka gult. Vänsterpartiet har aviserat att de kommer att göra samma sak.

Totalt sitter de partierna på 175 mandat, men på ett mandat för Vänsterpartiet sitter politiska vilden Amineh Kakabaveh. Dagarna före omröstningen ville hon inte säga hur hon tänkte rösta, och lade fram ett antal krav.

På tisdagskvällen meddelade hon att hon kommer att trycka på gul knapp och släppa fram Stefan Löfven efter att ha haft möte med justitieminister Morgan Johansson.

ANNONS

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven. Jag har ett ansvar och hela Sverige väntar, säger Kakabaveh till TT.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS