Arpy och Peter Olsson har installerat ett hemmalarm i huset och styr det via dosa eller app i telefonen. 
Arpy och Peter Olsson har installerat ett hemmalarm i huset och styr det via dosa eller app i telefonen. 

Så väljer du rätt larm till hemmet

Att välja rätt villalarm till sin bostad kan vara svårt. Utbudet är relativt stort och för att få en rättvis jämförelse som passar just det egna hemmet behövs lite detektivarbete. Vi har tittat närmare på fem olika larmföretags paket.

ANNONS
|

När hösten och vintern kommer ökar risken för inbrott i bostäder. I skydd av mörkret tar sig inbrottstjuvar mer oupptäckta in i lägenheter och hus. 2016 anmäldes närmare 22 000 inbrott i bostäder i Sverige enligt SSF Stöldskyddsföreningen. Ett larm på bostaden kan ha avskräckande effekt och det finns många olika sorters larm och abonnemang att välja mellan.

Konsumentredaktionen har jämfört fem olika larmföretag som finns på marknaden. Vi har utgått från en normalstor villa i Göteborgsområdet och tittat på vad det enklaste villalarmpaketet skulle kosta om man beställer det via larmföretagens hemsidor. Vi har också varit i kontakt med säljare för respektive företag. Flera av larmföretagen säljer även sina larm via dörrknackning och då kan priserna variera eftersom säljarna kan ge olika rabatter.

ANNONS

Det finns flera aspekter som skiljer de olika larmen åt. Främst är det kostnaden för larm, abonnemang och avtalstider men även vad som ingår i själva larmtjänsten. Hos flera larmföretag får man leta noga för att få information om bindningstider och hur själva abonnemanget är utformat vilket försvårar för kunden att göra ett bra val. Svenska Alarm måste man ringa för att få uppgifterna. Alla företag har tre månaders uppsägningstid, två har dessutom 24 respektive 36 månaders avtalstid.

Två grupper

Villalarmen kan delas in i två grupper när det handlar om väktartjänst, det vill säga om och när en väktare skickas till bostaden. Hos Cubsec Alarm och Svenska Alarm får du som kund själv avgöra om väktare ska skickas ut, efter att en bild skickats till din mobil. Hos Sector Alarm, Securitas Larm och Verisure går larmet direkt till en larmcentral som i sin tur avgör om väktare, polis eller brandkår behöver skickas till bostaden.

Hos flera av företagen ingår så kallade fria väktarutryckningar med olika förbehåll. Det innebär att om ett larm går så skickas en väktare till bostaden om inte larmet konstateras som falskt.

Vid yttre kontroll säkras bostaden utifrån, vid inre kontroll går väktaren in i bostaden. På denna punkt skiljer det sig en del mellan företagen. Hos till exempel Securitas har man fria väktarutryckningar inom 50 km från ett lokalkontor. Om larmet går och det är falskt, men väktare ändå skickats ut debiteras kunden 1800 kr plus moms. Hos Sector Alarm är alla väktarutryckningar fria oavsett orsak. Hos Cubsec och Svenska Alarm är väktare en tillvalstjänst vilket inte klart framgår på hemsidan.

ANNONS

Alla paket innehåller i stort sett liknande teknisk utrustning, förutom Sector Alarm där kameradetektor är tillval samt Verisure där rökdetektor är tillval.

Förvirrande priser

Något som kan förvirra kunden är priserna som anges på produkterna. Genom olika sorters bindningsavtal får några företag det att se ut som att till exempel grundpaketet är gratis, men vill man avbryta avtalet i förväg får man köpa loss utrustningen för dyra pengar, detta gäller bland annat Verisure. Det är endast hos Sector Alarm som kunden hyr utrustningen.

Installation av själva larmet ingår i priset hos tre av larmföretagen, nämligen Cubsec Alarm, Sector Alarm och Verisure. Hos Svenska Alarm betalar du för installationen och hos Securitas får du installera larmet själv.

Larmföretagen erbjuder olika sorters tillvalstjänster som kan läggas utanpå grundabonnemanget till en ökad månadskostnad. Dessa tjänster är exempelvis nyckelservice, där en kopia av husnyckeln förvaras hos larmföretaget så en väktare kan ta sig in i bostaden vid behov. Extra komponenter till larmsystemet finns att köpa hos alla larmföretagen, exempelvis extra rörelsedetektorer och fjärrkontroller.

Alla larm i undersökningen går att styra med appar i mobilen eller via företagens hemsidor med inloggning vilket avsevärt underlättar användandet av larmet.

ANNONS

"Barnen känner sig tryggare"

För Arpy och Peter Olsson är hemlarm numera en självklarhet.Innan de flyttade till hus hade de inte funderat på larm, men huset de köpte på Tjörn hade redan larm installerat. Abonnemanget övertog de från förra ägarna.

– Vi visste inte riktigt hur man kunde använda larmet, utan larmade bara när vi åkte hemifrån. Det visade sig i efterhand att det var en stor trygghet att ha larm, då det var många inbrott i villaområdet i närheten, berättar Peter Olsson.

När familjen flyttade till parhus några år senare tvekade de inte. Abonnemanget från det gamla huset tog de med, men uppgraderade med ny utrustning och nya funktioner.

– Nu använder vi larmet på ett helt annat sätt, vi använder skalskyddet varje kväll. Husets ytterdörrar och fönster är larmade, men vi kan ändå röra oss inomhus utan att larmet går, säger Arpy Olsson.

Familjens främsta argument för att ha larm är tryggheten. Föräldrarna arbetar obekväma arbetstider med långa arbetspass och är ofta hemma på nätterna var för sig med barnen.

– Barnen känner sig tryggare. När det var en massa clowner som skrämde barn, bad de oss att larma på kvällarna. Vi bor på markplan, då känns larm extra säkert, säger Arpy Olsson.

ANNONS

Efter att en vän förklarat alla funktioner i larmet har det blivit en del av vardagen.

– Vi har gett larmbrickor till släktingar och andra som behöver komma in i huset. När de larmar får vi ett pushmeddelande i mobilen, säger Peter Olsson.

Till larmet hör en speciell kod som bara Peter och Arpy har tillgång till. Larmföretaget har en app som familjen använder mycket.

– Det är en bra funktion. Man kan även komma åt larmet via inloggning på företagets hemsida, säger Peter Olsson.

Familjen har aldrig haft inbrott och tror att larmet tillsammans med larmskyltar och klistermärken avskräcker inbrottstjuvar. Även brandlarmet är kopplat till hemlarmet med rökdetektor. Någon väktarutryckning har aldrig behövts, även om larmet gått några gånger av misstag.

– Tidigare fick vi sms om larmet hade gått och det kändes lite obehagligt, för man ska höra av sig till larmbolaget om man är ovetande om det. Vad händer då om man är bortrest och inte ser det förrän senare? Jag ringde vårt bolag och klagade, men de skyllde på personalbrist, säger Peter Olsson.

Något behov av att byta larmbolag har de än så länge inte. De är nöjda med sitt abonnemang och månadskostnaden de betalar. Ett tips vill de ge till nya larmköpare.

ANNONS

– Ta reda på vad du kan göra med larmet. Larmet har ofta fantastiska möjligheter, säger Arpy Olsson.

Fakta: Fem tips

Fem tips för att försvåra för tjuven:

  1. Installera ett bra hemlarm.
  2. Se över dörrar och lås. Tjuvarna vill ha det enkelt när de tar sig in.
  3. Aktivera grannarna. Hjälps åt att hålla koll på varandras hem.
  4. Installera utomhusbelysning med rörelsesensor.
  5. Lås in värdesaker i säkerhetsskåp.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

ANNONS