Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bussen exploderade och började brinna på Tegelbacken i Stockholm i söndags.

Säkerhetsmöte efter bussolycka

En gasbuss totalförstördes i explosionsartad brand i Stockholm i söndags. Nu kallar infrastrukturministern till säkerhetsmöte.

- Gasbussar är en viktig investering som kommuner och regioner gör för att nå klimatmålen. Då ska det inte råda någon osäkerhet om att det är ett bra och säkert alternativ, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Säkerhet i tunnlar

Flera myndigheter är involverade i säkerhetsarbetet. SKL, Transportstyrelsen, Trafikverket, MSB och Sveriges Bussföretag är alla inkallade till mötet som ska säkerställa att det finns tillräckliga säkerhetsföreskrifter för att undvika olyckor framöver.

- Det är viktigt när det sker en sådan olycka att skaffa en lägesbeskrivning för berörda myndigheter, så vi blir uppdaterade på hur säkerhetsarbetet fungerar. Inte minst säkerheten i tunnlarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Klaratunneln stängd

Olyckan inträffade söndag förmiddag. Enligt Stockholms lokaltrafik ligger ett misstag bakom olyckan, då chauffören tog en annan rutt än den instruerade. Busschauffören skadades allvarligt, men inga passagerare fanns ombord.

Till följd av olyckan stängdes Klaratunneln av i båda riktningar. Medan tunneln nu är öppen i södergående riktning fortsätter arbetet med att besiktiga tunneln och åtgärda skadorna efter branden i norrgående riktning. Enligt trafikverket kommer Klaratunneln att vara avstängd i norrgående riktning även under tisdagen.

Två liknande olyckor med gasbussar skedde 2013, då spärrades Klaratunneln av efter att gastuber på bussarna börjat läcka.