Säpo får rätt att stoppa upphandlingar

Från och med den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet. Då införs nya regler för myndigheter när de gör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal.

ANNONS
|

- Vi välkomnar det här. Den nya regleringen ger oss bättre möjligheter att förebygga att skyddsvärden med betydelse för rikets säkerhet exponeras, säger Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen.

De nya reglerna rör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal nivå 1, när en leverantör ska leverera och förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler.

Gjorde avsteg

Linda Escar kan inte säga om den nya regleringen tillkommit på grund av it-läckan på Transportstyrelsen där man gjorde avsteg från lagar som ska skydda känsliga uppgifter vid en utkontraktering.

ANNONS

- Vad regeringen haft för anledning att ändra den här regleringen är svårt för mig att veta, men det här tar ju sikte på just upphandling och utkontraktering på leverantörerna.

Myndigheterna måste nu innan upphandlingsförfarande göra en särskild säkerhetsanalys och samråda med sin tillsynsmyndighet, Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten, som sedan har möjlighet att ställa krav på till exempel säkerhetsskyddet.

Kan stoppa

- Med den nya regleringen kan vi stoppa en utkontraktering till exempel om vi bedömer att säkerhetsskyddet inte går att omhänderta på samma sätt hos en leverantör.

Hos Säkerhetspolisen har man märkt att många myndigheter brister i sina vanliga säkerhetsanalyser.

- Säkerhetsanalysen är grunden i säkerhetsskyddsarbetet, och vi ser att den är bristfällig på många håll. I en säkerhetsanalys ska man få svar på vad i verksamheten som är skyddsvärt, det är först då man ju har möjlighet att skydda det.

ANNONS
TT

Fakta: It-skandalen

Frågan om Säpos rätt att stoppa upphandlingar aktualiserades av it-skandalen på Transportstyrelsen.

2015 fick IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens it-drift. Hemligstämplad information lades ut på icke säkerhetsklassad personal. Säkerhetspolisen rekommenderade ett stopp av outsourcingen men hade inga lagliga medel att stoppa den.

Skandalen ledde till flera avgångar i regeringen.

ANNONS