Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen i Göteborg.

Säpo utreder hotbilden mot synagogor

Tre män i 20-årsåldern har anhållits, misstänka för brandattacken mot synagogan i Göteborg på lördagskvällen och Säpo har kopplats in i ärendet.

Säpo har kopplats in för att bistå polisen i utredningen efter brandattacken mot en synagoga i Göteborg på lördagskvällen.

- Det handlar bland annat om att se på eventuellt nya hot och sådant som skulle kunna inträffa, säger Säpos presschef Karl Melin.

Med hjälp av en övervakningsfilm kunde polisen i Göteborg gripa tre personer misstänkta för brandattacken mot synagogan. På filmen syns uppemot ett tiotal personer och polisen utesluter inte att fler personer är inblandade.

- Vi har hört en del vittnen men det är fortfarande viktigt höra av sig till polisen om man har rört sig i det här området under den aktuella tiden och sett några som kommit springande, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Nekar till brott

Två av de misstänkta männen är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mordbrand, och en tredje är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, uppger Ann Öberg på Åklagarmyndighetens presstjänst. Männen har förhörts under dagen.

Advokat Mia Sandgren företräder en av dem och har träffat sin klient under dagens lopp. Han nekar till anklagelserna, berättar hon.

- Jag har suttit med vid polisförhör som precis blivit klart, och också pratat med honom enskilt. Han förnekar brott och säger sig inte känna till något om händelsen, säger Mia Sandgren till TT.

Säkerhetshöjande åtgärder

Samtidigt höjs säkerheten kring synagogor i Stockholm.

- Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Åtgärderna i Stockholm har pågått hela natten och dagen, och omprövas hela tiden, enligt Andersson.

I fredags samlades cirka 200 personer som protesterade mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö efter USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

En polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättades under lördagen.

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Ingen blev skadad

Brinnande föremål kastades mot synagogans gård i Göteborg sent på lördagskvällen. I församlingshuset pågick en ungdomsfest, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren.

- Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sade Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, efter brandattacken.

Enligt Stutzinsky, som blev vittne till händelsen, blev ungdomarna omskakade men de kunde lämna huset under ordnade former. Elden tog sig inte och ingen skadades.

Polisen har varit kvar vid synagogan som "en trygghetsåtgärd".

Exakt vad som kastades in vill inte polisen kommentera. Det som skett utreds som försök till mordbrand. Brandattacken behandlas som en så kallad särskild händelse.