Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare Säpochefen Anders Thornberg berättar för KU om oron som fanns för en it-läcka. Arkivbild.

Säpochefen i KU: Verkade inte tas på allvar

Säkerhetspolisen var tydlig i sina varningar om riskerna för en it-läcka hos Transportstyrelsen. Inför Konstitutionsutskottet har Säpochefen berättat att myndighetsledningen "inte verkade ta det hela på allvar".

Dagens Nyheter har tagit del av ett delvis hemligstämplat dokument från KU-förhören med den dåvarande chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, den 25 januari.

Säpo informerade regeringen för första gången den 17 september 2015. Då deltog bland andra Ann Linde, då statssekreterare och i dag EU- och handelsminister.

När Linde förhördes av KU härom veckan sade hon att det inte är ovanligt att Säpo inleder tillsynsärenden och att hon utifrån det hon fick veta inte såg någon anledning "att göra något annat än att försäkra mig om att jag skulle hållas underrättad".

Av vikt att informera

I KU-förhöret sade Anders Thornberg att han hade ansett det vara allvarlig information och att det var av vikt att informera om tillsynsärendet:

". . . att vi var oroliga för att en eventuell utkontraktering skulle kunna innebära att skyddsvärd information skulle kunna komma i fara eller röjas. Vi hade fått indikationer på det."

Thornberg talade också om den skrivelse som Säpo lämnade över till Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, när de ansåg att det riskminimerande samarbetet gick för långsamt.

Ågren svarade inte på brevet och Ann Linde sade i sitt KU-förhör att hon tolkade det som att verksamheten behövde pausas om säkerheten inte höjdes.

Ovanlig skrivelse

Det är ovanligt att Säpo lämnar en sådan skrivelse, sade Anders Thornberg till KU:

"Jag kan inte minnas att vi har gjort det vid något tidigare tillfälle, den var undertecknad av vår operative chef."

Stora delar av de 46 sidor KU-förhör som DN har tagit del av har maskerats med hänvisning till rikets säkerhet.