Så fixar du studietekniken inför skolstarten

Många har svårt att komma i gång med plugget igen efter ett skönt sommarlov. Men experten Ingmar Andersson har tips på hur du klarar skolan och hittar motivationen med en bra studieteknik.

ANNONS
|

Skolstarten är precis runt hörnet. För en del är det förknippat med pirr i magen och förväntningar, medan andra kommer att släpa sig till skolan med tunga, motvilliga steg. Hur gör du då för att hitta motivationen?

Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare, föreläsare och författare, tror att nyckeln är att ta skolan seriöst direkt från skolstarten. Fokusera på första tentan, första provet – den är den viktigaste, anser Ingmar.

- Kommer du i gång bra, och du märker att du lyckas, så brukar det öka motivationen. Ser du att du får inte bara E i betyg utan A, B eller C på första provet, då ökar motivationen. Kämpa på från början så kommer det att gå bra! säger han.

ANNONS

Visst kan det vara lättare sagt än gjort, men en bra studieteknik kan ta dig en bra bit på vägen.

Läs innan lektionen

Låt oss säga att du ska börja med något nytt ämne till hösten, med ny litteratur och nya begrepp. Ta då tag i det redan innan den första lektionen, tipsar Ingmar Andersson.

- Man brukar ju få veta i förväg vad lektionen ska handla om. Ett stort tips jag har är att läsa in sig på det ämnet redan innan. Skumma igenom de sidor i boken som lektionen ska handla om, googla lite på det, så då när man kommer till första lektionen är man jättepeppad. Man känner igen det som läraren börjar berätta om och det är repetition för en.

- Då kan du få känslan att "jag kan det här, de andra kan inte lika mycket som mig", fortsätter Ingmar Andersson.

ANNONS

Väl på lektionen är det mycket viktigt att anteckna. Då blir du mer aktiv och du somnar inte.

- De flesta kan sätta ned lite stolpord i blocket eller datorn när du hör läraren prata. Annars glömmer du. Efter ett dygn har man tappat nästan hälften, om man inte på något sätt antecknar det.

Repetera på bussen

Repetition är kunskapens moder, det uttrycket finns i olika varianter på många språk i världen.

- Men många tänker fel. De repeterar när de har glömt. Nej, repetera innan du har glömt – det är hemligheten. Helst redan efter halvtimme. Till exempel direkt efter lektionen när du tar bussen eller tunnelbanan hem, då hinner du kort repetera igenom allt du lärt dig på lektionen genom att läsa dina anteckningar.

Det går att tänka på samma sätt när det gäller läsning, anser Ingmar Andersson.

ANNONS

- Vi säger att du läst en timme koncentrerat, sedan är du nöjd och slår igen boken – det är helt fel. När du läst 55 minuter, då använder du de sista fem minuterna till att gå bakåt och repetera, skumma igenom, det du läst. Då har du kanske antecknat, strukit under, och du läser rubrikerna en gång till.

- Då kommer allt tillbaka igen. Sedan slår du igen boken med en fet smäll och är jättenöjd.

TT

Fakta: Några tips på studieteknik

  • Viktigast av allt är motivation och din vilja att lära dig mer.
  • I god tid innan ett prov – sammanfatta det viktigaste ur litteraturen. När du pluggar, gör understrykningar för det viktiga. Testa att sammanfatta texten. Gå sedan tillbaka till litteraturen och se efter om du missat något viktigt.
  • Ta för vana att anteckna viktiga saker på lektionerna. Det är till hjälp när du ska plugga inför tentan. Anteckna nyckelord, begrepp och termer och viktiga meningar.
  • Genom att diskutera det du läst med dina studiekamrater får du nya perspektiv och infallsvinklar.
  • I stället för att sitta i tre timmar och läsa halvt om halvt sovandes/vaken är det mer effektivt att läsa en timme och ta en paus. Av rent biologiska och fysiologiska skäl blir vi trötta. Hjärnan behöver sortera och smälta all information den tagit in för att effektivt ta in ytterligare information.
  • Källa: Karolinska institutet

    ANNONS