Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Över 15 000 nyanlända ska placeras ut i kommunerna nästa år, enligt anvisningslagen. Arkivbild.

Så många nyanlända placeras nästa år

Nästa år ska över 15 000 nyanlända fördelas mellan kommunerna enligt anvisningslagen, visar nya siffror som TT har fått av länsstyrelserna. 23 kommuner har inget krav på sig att ta emot någon. Men det betyder inte att inga nyanlända flyttar dit, eftersom inte alla omfattas av lagen.

Det är Migrationsverket som tar fram siffran över hur många nyanlända som varje län ska ta emot för bosättning via anvisning. Antalet bestäms bland annat utifrån befolkningsstorlek, arbetsmarknad och hur många nyanlända som redan tagits emot.

Regeringen spikar antalet och sedan är det upp till respektive länsstyrelse att fördela kvoten bland länets kommuner.

- Där gör man på olika sätt i länen. I vårt län har vi de två senaste åren fört en dialog med kommunerna. Vi har visat förslaget till kommuntal och berättat hur länsstyrelsen ser på det. Sedan har vi fört en dialog om fördelningen på kommunal nivå, berättar Moa Brändström, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Samtalen har enligt henne varit konstruktiva.

- Jag uppfattar att det finns en väldigt stor vilja till dialog.

Stor befolkningsomsättning

En av kommunerna i Kalmar som både i år och nästa år inte har något krav på sig att ta emot personer enligt anvisningslagen är Hultsfred. Men det betyder inte att inga nyanlända flyttar dit, eftersom inte alla omfattas av anvisningslagen. Många väljer själva att bosätta sig i kommuner där anhöriga eller vänner finns, och det har de har rätt till.

Hittills i år har cirka 1 300 nyanlända flyttat till Hultsfred trots att inga personer anvisats kommunen. Samtidigt är det cirka 1 400 personer, mestadels ur samma grupp, som har lämnat kommunen. Totalt har kommunen cirka 14 500 invånare.

- Det här är en kommun som byter tio procent av sina kommuninvånare under ett år. Det ger oss problem bland annat i skolan och i barnomsorgen. Det är svårt med kontinuitet när man hela tiden byter elever, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

- Vi måste också hitta nya lösningar för SFI. Man får läsa i skift. Och med kvällsundervisning i SFI, behövs nya lösningar för barnomsorg så att man ska kunna gå på SFI. Utöver det behöver vi rekrytera personal och hitta lokaler, säger Lars Rosander.

Fungerande mottagning

Han tror att det finns flera orsaker till att så många kommer till Hultsfred. Kommunen har haft lediga lägenheter från 1970-talet och framåt, och genom ett långsiktigt avtal med Migrationsverket har man hyrt ut lägenheterna för asylmottagning genom åren.

- Det var många som kom hit när det var krig i forna Jugoslavien. Vi har en tradition och vana av att hantera de här frågorna. Och många har sedan bosatt sig här permanent, då blir det ju att det kommer fler som vill bo här– nära sina släktingar och bekanta, säger Lars Rosander.

- En fungerande mottagning har gjort att vi är i den här situationen som vi är i nu.

I december 2016 stoppades socialtjänsthjälp till de nyanlända som inte anvisats till Hultsfred. Nu har man kommit på fötter vad gäller socialtjänsten, men halkar alltså efter med barnomsorg, skola och SFI.

Åtta kommuner i Kalmar län har sagt sig villiga att ta emot totalt närmare 70 egenbosatta nyanlända från Hultsfred och Nybro. Det handlar i första hand om barnfamiljer med utsatt bostadssituation eller som inte har plats i skola och som vill flytta vidare. Vidarebosättningen är frivillig för individen.

- Den här avlastningen är marginell för oss. Men förhoppningsvis hjälper det dem som kan flytta vidare. Här sitter man i kö. Kanske kan man snabbare komma in i svenska samhället på en annan ort, säger Lars Rosander.