Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ligga i sängen är extra skönt när det är mörkt och kallt. Men försök att inte snooza i onödan, så blir du piggare, tipsar professor Göran Kecklund. Arkivbild.

Så motar du vintertröttheten

Jul! Nyår! Och så... januari. Efter storhelgerna kan tillvaron kännas som en utmaning. Kylan biter i kinderna, orken tryter och nästa ledighet ligger långt borta. Men det finns knep för att göra vardagen och mörka januari lite lättare och mindre sömning.

- Man kan säga att mörkret skickar en signal till hjärnan om att vi behöver sova lite mer. Dessutom får vi inte hjälp från yttre faktorer på samma sätt som under sommaren, säger Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Till följd av det bistra vädret är det lätt att välja tv-soffan, datorn eller paddan framför att gå utanför dörren. Men att helt skippa utomhusaktiviteter är ingen välgörande strategi i längden för den som vill känna sig lite muntrare.

- Egentligen borde vi kanske se till att komma ut och bli mer fysiskt aktiva trots att vi inte alltid känner oss så pigga på det. Även under mulna dagar tillgodogör man sig betydligt mer ljus utomhus jämfört med om man stannar inne.

Upp ur sängen

Han påpekar också att fysisk aktivitet har goda effekter på sömnen och gör det lättare att somna och sova gott om kvällarna. Att komma upp ur sängen om morgnarna är också viktigt.

- Generellt brukar hjärnan bombardera en med signaler om att man ska ligga kvar i sängen, men det är bättre att komma upp och komma i gång i stället för att ligga kvar. Att sova en halvtimme extra kommer med största sannolikhet inte att göra dig piggare under förutsättning att du har fått ditt sömnbehov på sju, åtta timmar tillgodosett.

För den som har lätt att sitta och halvsova vid frukostbordet kan det vara en god idé att skaffa sig en särskild lampa med extra intensivt ljus. Ljuset är särskilt viktigt för att man ska bli kvitt hormonet melatonin, som gör hjärnan sömnig.

- Har vi mycket melatonin blir vi trötta, får låg ämnesomsättning och vill gärna sova. Ljuset hjälper till att trycka bort melatoninet.

Planera aktiviteter

Göran Kecklund tipsar också om att vara mer noggrann med att planera in lustfyllda aktiviteter, som umgänge med vänner, under vintern.

- Man kan ställa sig själv frågan: Vad ger mig energi i livet? Och så ser man till att göra sådana saker som man tycker om. Under de mörka månaderna har man ett större behov av yttre stimulans. Så gör roliga saker, men ställ inte för höga krav på dig själv.