Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Blomberg, valansvarig i Västra Götalands län, stor mitt i "Fabriken". Här kommer med start på måndag morgon 140 rösträknare att räkna omkring 700 000 valsedlar för hand.

Så räknas din röst när vallokalerna stängt

Från tidig söndagsmorgon till sen kväll har en strid ström av röstande vallfärdat till vallokalerna. Men vad händer egentligen med röstsedlarna när vallokalerna stängt?

Det är en förmån och en plikt att gå till vallokalen och lägga sin röst. Men för många är det okänt vad som händer sedan.

- Jag vet inte riktigt. Min röst räknas väl in bland alla andra någonstans, säger Kajsa Mändlo från Trollhättan när hon kommer ut ur vallokalen.

TT hjälper Kajsa och andra att reda alla turer för röstsedel tar med hjälp av Anna Blomberg, valansvarig i Västra Götalands län.

Räknas på plats

Det första som sker sedan vallokalen stängt är att rösterna räknas på plats. De flesta förtidsröster har levererats till vallokalen och kommer att ingå i räkningen. Det är bara partirösterna som räknas och resultatet rings in till länsstyrelsen.

- Det är en preliminär räkning som matas in i valdatasystemet och uppgifterna görs tillgängliga tidigast klockan 23.00 på kvällen, säger Anna Blomberg.

På kvällen samlas sedan valsedlarna från de olika distrikten in till en valnämnd, en i varje kommun. Allt är noggrant förpackat, märkt och spårbart. På måndag morgon transporteras sedan valsedlarna vidare till den lokal som länsstyrelsen ställt i ordning för den slutgiltiga rösträkningen. I Västra Götalands län är det Nova Arena i Trollhättan – lokalen går under namnet "Fabriken". I förväg har 140 personer i länet utbildats till rösträknare. De ska med start på måndag morgon räkna omkring 700 000 valsedlar – för hand.

Leveranserna registreras och lämnas sedan över till räknegrupper som efter strikta principer räknar varje valsedel i varje distrikt. Reglerna kring räkningen är minutiösa. I golvet finns zoner markerade med färgad tejp. En räknare som tillhör en zon får inte under hela processen gå in en annan zon.

Räkna personkryss

Det är först i länsstyrelsens process som man börjar räkna personkryss. Då görs också kontroller av röstsedlar som i vallokalen uppfattats som tveksamma.

- På valkvällen behöver det gå snabbt. Så är man tveksam överlämnar men ofta bedömningen till oss, säger Anna Blomberg.

På onsdag kommer sedan nästa leverans med valsedlar.

- Valsedlar från dem som förtidsröstat sent på lördag eller kanske på söndag på annan ort hinner inte fram till vallokalen på valkvällen, säger Anna Blomberg.

Då samlas de hos valnämnderna som räknar dem och sedan sänder dem vidare till länsstyrelsen på onsdag. Den nya sändningen ska också räknas och räknas ihop med de andra rösterna från samma valdistrikt. Det slutliga resultatet beräknas vara klart på fredag eftermiddag. Alla resultat för hela riket kommer att presenteras samtidigt.

- I valet till Europaparlamentet är Sverige en enda valkrets och då måste allt vara klart innan man kan meddela resultatet, säger Anna Blomberg.

Öppen för allmänheten

Skulle det bli förseningar någonstans kommer resultatet att skjutas upp till lördag förmiddag eller om så krävs till måndag.

Rösträkningen både i vallokalen och på länsstyrelsen är öppen för allmänheten och vem som helst får komma dit för att titta.

- Jag känner mig trygg med det svenska valsystemet. Det känns bra att det är öppet och transparent, säger Marie-Louise Blixt efter att hon lagt sin röst. Både hon och Kajsa Mändlo röstade i Skoftebyn Västra, bara hundra meter från den lokal i Trollhättan där deras röstsedel slutligen kommer att räknas.