Polisen behöver bland annat fler resurser för att bli bättre på att utreda de grova våldsbrotten. Arkivbild.
Polisen behöver bland annat fler resurser för att bli bättre på att utreda de grova våldsbrotten. Arkivbild.

Så ska polisen bättre utreda grova våldsbrott

Fler poliser, en nationell strategi mot skjutvapenvåldet och tuffare krav på teleoperatörer. Det är några av de åtgärder som krävs för att polisen ska bli bättre på att utreda grova våldsbrott, enligt en rapport från polisen.

ANNONS
|

Skjutningar och andra grova våldsbrott är problem som ökar, framförallt i utsatta områden. Förra året gav regeringen Polismyndigheten i uppdrag att se över sin förmåga att utreda de grova våldsbrotten.

- Förmågan håller hyggligt bra, men vi behöver bli fler. Vi har ett bra metodstöd för utredning av grova våldsbrott, men en sådan organisation kräver en viss bemanning. Med mer resurser kommer vi vara mer effektiva i detta, säger Håkan Wall, enhetschef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

ANNONS

Nationell strategi

Rapporten visar att det krävs betydligt fler resurser i form av framförallt utredare. Dessutom föreslås det bland annat att polisen ska ta fram en nationell strategi mot skjutvapenvåldet som ska göra utredningsarbetet effektivare och mer likriktat i hela landet.

En viktig del är att bli bättre på att utreda och lagföra personer som misstänks för anstiftan till grova våldsbrott, eftersom att de kan spela en viktig roll i utredningen, enligt Håkan Wall.

- De personer som skjuter är kanske inte de som är hjärnan bakom brottet och beställer brottet. Vi bör titta mer noggrant på personer som misstänks för anstiftan till grova våldsbrott och det är något vi skulle kunna titta på i en nationell strategi.

TT: Är det svårare att utreda de grova våldsbrotten jämfört med andra brott?

- Inte generellt, men gängskjutningar och mord i kriminella miljöer är extra svårt för att det är oerhört sällan någon i dessa miljöer vill prata med polisen. Vi har svårare att få tag i vittnen och svårare att få människor att berätta vad de har sett och hört, det gör att vi blir hänvisade till mycket forensiskt arbete och teknisk bevisning.

ANNONS

Registrera kontantkort

Polisen vill även att lagkraven på teleoperatörer ska bli tuffare. Exempelvis bör kontantkort registreras vid försäljning så att polisen lättare ska kunna koppla personer till kontantkorten.

Dessutom bör vapenlagstiftningen ses över ytterligare och en utredning sjösättas om det kan bli enklare för poliser att få göra husrannsakan och kontroller av personer och fordon i vissa områden, exempelvis miljöer som polisen vet om är kriminella.

Enligt Håkan Wall arbetar polisen redan på flera sätt för att bli bättre på att utreda grova våldsbrott. Det handlar bland annat om olika insatser i de utsatta områdena för att polisens arbete där ska fungera bättre. Förmågan att hålla förhör vässas i ett pågående projekt och satsningar på kamerabevakning görs, något som man hoppas ska göra utredningsarbetet betydligt mer effektivt. Men polisens förbättringsarbete är något som de aldrig kommer att bli helt färdiga med, enligt Håkan Wall.

- Det här är en materia som ständigt utvecklas, vi kommer aldrig säga till regeringen att vi är klara med vår utveckling när det gäller förmågan att utreda våldsbrott. Den brottslighet som vi möts av i samhället måste vi ha förmåga att utreda och då måste det ständigt pågå en utveckling, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Utredda våldsbrott

2018 var andelen utredda våldsbrott 17,1 procent. Andelen har ökat något sedan förra året, 2017 låg andelen utredda våldsbrott på 16,8 procent.

2016 var utredningsandelen för våldsbrott 17,3 procent.

Utredningsandelen för samtliga brottskategorier sammanslagna var 28,5 procent för 2018, 27 procent för 2017 och 27,8 procent för 2016.

Med utredningsandel menas andel ärenden som redovisats till åklagare av bearbetade ärenden. Ett bearbetat ärende är ett avslutat ärende där en förundersökning har inletts eller där ett förenklat utredningsförfarande har använts.

Källa: Polisen

ANNONS