På Stortorget i Falkenberg bildades en spontan minnesplats för att hedra den tolvårige pojken som hittades död. Arkivbild.
På Stortorget i Falkenberg bildades en spontan minnesplats för att hedra den tolvårige pojken som hittades död. Arkivbild.

Sökande efter tolvåring får blåljuspris

Sökandet efter en försvunnen tolvårig pojke i Falkenberg i november fick ett tragiskt slut när pojken hittades död. Men sökinsatsen i sig får ett pris av SOS Alarm.

ANNONS
|

- Det var flera organisationer som lyckades jobba bra tillsammans mot ett gemensamt mål. Just samarbetet i den här insatsen, att alla drog åt samma håll, var något väldigt positivt, säger Magnus Karlsson, gruppchef vid polisen i Falkenberg och insatsledare under sökandet, till TT.

Den tolvårige pojken med Downs syndrom anmäldes saknad den 6 november i fjol. En mycket massiv sökinsats sattes snabbt in med polisen, försvaret och mängder av frivilliga från Missing People. Men efter tre dygn, den 9 november, kom beskedet att pojken hittats död.

ANNONS

Den samlade insatsen – av Polismyndigheten, Försvarsmakten och Missing People – tilldelas nu årets 112-pris för bästa blåljussamverkan. Enligt motiveringen visade insatsen på "en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga."

"Får rysningar"

Karlsson säger att priset är hedrande och ger motivation i det dagliga arbetet. Han talar om att det lokala engagemanget var fantastiskt – liksom samverkan mellan polisen, Försvarsmakten och Missing People.

- Det finns hopp för samarbetet mellan stora aktörer.

För Missing Peoples del var det den största insatsen hittills, med 3000–4000 deltagare. Robert Folkstrand, operativ chef på organisationen, säger att mängden deltagande var viktig för att kunna jobba effektivt och uthålligt.

I övrigt minns han det mycket goda samarbetet med alla andra aktörer – men framför allt det enorma mänskliga engagemanget.

- Det var helt fantastiskt. Jag får rysningar i hela kroppen fortfarande bara jag tänker på det, säger Folkstrand till TT.

ANNONS

"Stor vilja"

Kjell-Anders Johansson, bataljonschef vid Hemvärnet i Halland, säger att just denna sökinsats inte skilde sig så mycket från andra som Hemvärnet deltar i, utom på några punkter: väldigt bra samverkan, att så väldigt många hjälpte Missing People eller anslöt sig som spontanfrivilliga samt att företag och privatpersoner ställde upp med mat och annat.

- Det var väl det som stack ut. Det fanns en väldigt stor vilja från många håll att hjälpa till, säger Johansson till TT.

Omkring 120–130 personer anslutna till Hemvärnet deltog under de tre dagarna, säger han. Johansson påpekar också att många tog ledigt från jobbet för att delta.

- Vi fick ju också en positiv uppmärksamhet hos allmänheten och i medierna.

TT

Fakta: 112-priset

112-priset instiftades 2016 och delas ut av SOS Alarm. Varje år går priset till en specifik händelse eller insats där samverkan har varit avgörande.

Priset består av en glasplakett med ingraverad motivering.

Årets pris går till Polismyndigheten, Försvarsmakten och frivilliga i Missing People för sökandet efter en tolvårig pojke i Falkenberg i fjol, med motiveringen: "Insatsen visar på en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga."

Priset delas ut på Münchenbryggeriet i Stockholm på förmiddagen måndagen den 11 februari.

I fjol gick priset till den samlade blåljusinsatsen – av polis, räddningstjänst, vårdpersonal och larmoperatörer – vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

ANNONS