Sverige förhandlade med EU om villkoren för ett medlemskap i samband med EU-inträdet och Systembolaget fick behålla alkoholmonopolet. Arkivbild.
Sverige förhandlade med EU om villkoren för ett medlemskap i samband med EU-inträdet och Systembolaget fick behålla alkoholmonopolet. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

S: Absolut viktigast att värna Systembolaget

SD och C är nöjda över att gårdsförsäljning av alkohol blir tillåtet, även om de hade önskat sig färre begränsningar.
För S är en enda sak avgörande, enligt gruppledaren Lena Hallengren.
– Det är att vi får behålla Systembolaget i Sverige.

ANNONS

Småskalig gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas i Sverige 2025, enligt regeringen.

Hallengren är nöjd med att regeringen ska vända sig till EU-kommissionen och EU-länderna för att inte riskera alkoholmonopolet.

– Det handlar om att få så mycket garantier vi kan få. Vi kan inte riskera Systembolagets ställning.

"Folkhälsoverktyg"

Förslaget innehåller begränsningar, bland annat att inköpet ska ske i samband med ett betalt besök. Även volymen begränsas, för whisky, gin och annan sprit ligger maxtaket på 0,7 liter sprit.

– Det viktigaste för oss är inte volymer och procentenheter, utan att vi får behålla Systembolaget i Sverige som är otroligt uppskattat och ett viktigt folkhälsoverktyg, säger Hallengren.

ANNONS

Hon svarar inte på frågan om S kommer stötta förslaget, utan avvaktar vad EU säger.

I våras läckte uppgifter ut om att gårdsförsäljning enbart skulle tillåtas om tillverkaren odlade råvaran själv och att sprittillverkare skulle uteslutas. Det blev ramaskri, bland annat från SD. Nu finns inte dessa krav med.

Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, tycker ändå att förslaget innehåller för många begränsningar.

– Jag är glad över att gårdsförsäljning kommer på plats, men hade Sverigedemokraterna fått hantera frågan själv hade vi sett en liberalare utformning.

Framför allt är det kravet på betalt besök SD kritiserar.

– Det hade vi väldigt gärna strukit. Dessutom är volymbegränsningarna för lågt satta.

Producenterna tillverkar nästan uteslutande halvlitersflaskor, enligt Andersson, och kunden kan därmed inte ens nyttja hela kvoten på 0,7 liter sprit.

Trots kritiken kommer SD med största sannolikhet rösta ja till förslaget.

"För försiktig"

Samma sak gäller Centern, som länge drivit på för att införa gårdsförsäljning och var väldigt kritiska mot de läckta uppgifterna i våras.

– Jag kan tycka att det fortfarande är för restriktivt. Regeringen är för försiktig och räddhågsen, det hade man inte behövt vara, säger Christofer Bergenblock (C).

Särskilt kritisk är han mot taket för produktionsvolymer för öl- och cidertillverkare, som skulle kunna begränsa deras möjligheter att växa.

ANNONS

Bergenblock kastar också in brasklappen att regeringen än så länge enbart presenterat en powerpoint-presentation. Lagrådsremissen kommer senare i sommar och då kan fler detaljer komma fram.

ANNONS