S fokuserar på SD:s brister i valspurten

Kritik mot Sverigedemokraterna dominerade budskapet när tunga S-ministrar kampanjade i Botkyrka.

ANNONS

Med bara en vecka kvar till valet tog Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven partiets kampanjbuss till Hågelbyparken i Botkyrka, sydväst om Stockholm, i sällskap av finansminister Magdalena Andersson, civilminister Ardalan Shekarabi, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström.

I sitt tal hävdade Stefan Löfvén att en röst på Sverigedemokraterna är ologisk.

- De attackerar medier, skrämmer minoriteter och visar ständigt sina nazistiska rötter. Därtill vill de sänka skatterna och försämra anställningstryggheten. Att rösta på dem är som att försöka släcka en eld med t-sprit.

ANNONS

Vara beroende

Löfven varnade också för att Moderaterna kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna om de hamnar i regeringsställning.

- Socialdemokraterna är den enda garanten för att Sverigedemokraterna inte ska få avgöra Sveriges framtid.

Talet föregicks av en pressträff där SD också stod i fokus. S-ledaren anklagade partiet för att, mot sitt nekande, gå till val på skattesänkningar för de allra rikaste, och för att motsätta sig den kommunala budgetutjämningen.

- De har en fullständig oförmåga att ta ansvar för sin egen budget. Det är skadligt, det är omoraliskt och det måste synas. Jimmie Åkesson brukar spela ovetande eller lurad när han blir granskad, säger Löfven.

Ett sjusidigt häfte med titeln ”Sverigedemokraternas svek mot välfärden” delades ut till närvarande journalister. Enligt S är det bara Stockholms och Vellinges kommuner som skulle gynnas ekonomiskt av SD:s politik.

- SD verkar mer bekymrade för Danderyds utveckling än Doroteas, sade Ardalan Shekarabi.

ANNONS

Både och

TT: Ni har gjort många utspel mot SD:s politik de senaste dagarna – varför är det mer angeläget än att berätta mer om varför er politik är bäst, så här nära inpå valet?

- Vi gör både och, det är viktigt. Vi berättar vad vi vill göra – vi vill satsa minst 35 miljarder på välfärden och minst två miljarder på landsbygdskommunerna. Mot det står en politik som innebär nedskärningar och stora skattesänkningar, så att mindre går till välfärden. Dessutom vill de lägga om det kommunala utjämningssystemet, vilket skulle drabba mindre välbärgade kommuner, säger Stefan Löfven.

TT
ANNONS