Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk-politiska talesperson. Arkivbild.

S kastar sig över M om turordning

En moderat avsiktsförklaring om att skruva i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd vid en valseger har fått ministrar och LO på krigsstigen. Låg debattnivå, kontrar Moderaterna. Det handlar inte om avskaffa sist in – först ut.

- Även om jag skulle snälltolka Moderaterna är det som att införa en amerikansk arbetsmarknadsmodell, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Han väljer att tolka M som att turordningsreglerna ska bort.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven talar om "en rejäl högersväng". Om det var så att parterna hade bett om en översyn av las-reglerna hade det varit en sak, att som M vilja förändra balansen mellan fack och arbetsgivare är en annan sak, hävdar han.

- Det kommer att bli hård kamp, säger Löfven.

På Moderaternas stämma i höstas slog ombuden fast att kompetens ska få väga tyngre i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd än vad det gör i dag när folk behöver sägas upp, om M får bestämma.

I en artikel i Dagens industri häromdagen svarade partiets ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson ja på frågan om Alliansen, vid en valseger i höst, kommer att ändra lagen om anställningsskydd.

Men enligt Moderaterna har hennes svar övertolkats och vantolkats av S-ministrar och LO.

"Det är inte sant att Moderaterna vill avskaffa turordningsreglerna, vi vill att kompetensen väger tyngre i turordningen. Det här är en mycket låg debattnivå", skriver Svantesson i en kommentar till TT.