Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S).
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren (S) och klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S). Bild: Claudio Bresciani/TT

S kräver plan inför den befarade sommarvärmen

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan inför sommaren som tros kunna bli lika varm och torr som sommaren 2018.

ANNONS

– Vi står åter inför en extremsommar med stor risk för bränder och torka, säger Lena Hallengren, S gruppledare i riksdagen.

– Den kan bli lika förödande som 2018.

S kräver att regeringen inrättar en så kallad beredskapsgeneral på regeringskansliet som ska ha kontakt med kommuner och länsstyrelser. Regeringen måste också ta fram en uppdaterad klimatanpassningsstrategi och skjuta till de resurser till länsstyrelserna som togs bort i vårändringsbudgeten, sammanlagt 61,5 miljoner kronor.

– Vi ser att den nya regeringen är passiv i arbetet att klimatanpassa Sverige, säger S klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.

Lena Hallengren pekar också på risken för att äldre drabbas av värmen och hon uppmanar såväl regeringen som kommunerna att ta sitt ansvar.

ANNONS

Under värmeböljan 2018 inträffade runt 700 extra dödsfall i Sverige och överdödligheten var som störst bland särskilt utsatta grupper som äldre personer.

Regeringen gick nyligen ut med en uppmaning till alla verksamheter inom vård och omsorg om att se över sina handlingsplaner och sin beredskap inför sommaren.

– Jag vill ändå understryka att det behövs mer, regeringen och Sverigedemokraternas underfinansiering av välfärden oroar i sammanhanget, säger Lena Hallengren.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS