Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovar mer pengar till vägunderhåll.

S-löfte: Mer pengar till vägar på landet

Socialdemokraterna lovar 500 miljoner mer årligen för att förbättra vägar på landsbygden.

- Människor är beroende av bil på landsbygd och då måste vägarna fungera, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Pengarna ska användas för tjälsäkring, ökad bärighet och reparationer av vägar på landsbygden.

I regeringens infrastrukturplan för 2018–2029 finns 164 miljarder kronor avsatta för drift och underhåll av statliga vägar. Det är en ökning med 11 miljarder kronor sammanlagt fram till 2029 jämfört med förra planen.

Men Trafikverket har pekat på att det behövs 189 miljarder kronor 2018–2029 för att framförallt mindre vägar i glesbygd inte ska tappa i funktion. Det skulle till exempel kunna leda till att man måste sänka hastigheter på dåligt underhållna vägar.

- Fungerande gods- och persontransporter är avgörande dels för människors möjlighet att ha ett arbete och dels för näringslivets möjligheter att fungera, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han är med och presenterar vallöftet i Avesta i egenskap av att vara ett av partiets vallokomotiv.

Socialdemokraternas vallöfte innebär att infrastrukturplanen skulle få ytterligare omkring fem miljarder kronor sammanlagt fram till år 2029.

- Det räcker till väldigt mycket förbättringar av vägarna, hävdar Eneroth.

Rättad version: I en tidigare version av texten fanns en missvisande uppgift om hur pengarna ska kunna användas. De ska användas för vägar på landsbygden. Formuleringar ändrade i rubrik och i brödtext.