Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) under en pressträff i Rådhuset i Göteborg efter att partiets distriktsstyrelse krävt hennes avgång tidigare i veckan. Arkivbild.

S-striden i Göteborg: Johansson avgår

Den politiska rysare som pågår inom ledningen för Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter efter att Ann-Sofie Hermansson avsatts som gruppledare och Marina Johansson valts in. Nu avgår också Anna Johansson, distriktsordförande i Göteborg, från sin post.

- Det är jätteviktigt att det kommer in någon ny nu, säger Johansson till Göteborgs-Posten (GP).

Flera medier rapporterar om avgången. Johansson anger i ett skriftligt uttalande tre skäl till sin avgång vid den ordinarie distriktskongressen i april:

"För det första för att en gång för alla dementera att det som nu händer i vårt parti handlar om en personstrid där jag vill klamra mig fast vid makten. För det andra för att min förhoppning om att kunna lösa konflikten på ett konstruktivt sätt inte infriats, tvärtom. Och för det tredje (och kanske viktigaste) för att ge er medlemmar och föreningar en rimlig chans att nominera efterträdare innan årskongressen", skriver hon.

"Andra saker"

Johansson och Hermansson står på olika sidor i konflikten. Johansson säger till GP att hon sedan länge tänkt lämna vid kongressen och att hon planerat att meddela det i slutet av fjolåret men att konflikten gjort att det dröjt.

På frågan om en maktkamp mellan henne och Hermansson spelat in för beslutet svarar hon:

- Jag förstår att det finns ett intresse av att spela upp det på det sättet för det bli mer intressant då. Men det här handlar om helt andra saker. Det handlar om samarbetsformer mellan partidistrikt och stadshus, vem som gör vad, hur beslut ska förankras, vilken gemensam bild vi ska ha – den typen av frågor.

Under partiets fullmäktigegrupp på onsdagskvällen röstade en stor majoritet för att avsätta Hermansson. Själv avvisar hon kravet på sin avgång och efterlyser i stället en förtroendeomröstning under den extra distriktskongressen den 3 mars. Nu är det oklart, även inom partiet, hur man ska hantera situationen, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Jag kan inte annat än spekulera i nuläget men har man inte förtroende inom partiet och i synnerhet partiledningen så spelar inte titeln någon roll, då är man fortfarande ingen ledare.

Långvarigt missnöje

Missnöjet inom S i Göteborg ska ha börjat långt före valet men har hittills skötts internt. När man efter valet förlorade röster, främst till det nystartade partiet Demokraterna, och misslyckades med att etablera samarbeten för att behålla maktpositionen, blev förtroendekrisen uppenbar, enligt Hinnfors.

- Hermansson kritiserades innan valet för att ha försökt etablera ett samarbete med högerpartierna utan att lyckas. Man anser även att hon frångått den prioritetsordning som var överenskommen innan valet och i stället lyft fram arbetet mot hederskulturen, när andra frågor som exempelvis bostäder och allmännyttan anses som viktigare inom partiet.