S vill göra upp om assistans

Socialdemokraterna vill göra upp med andra partier om assistans för funktionshindrade och LSS för att utsatta barn ska få den hjälp de behöver. Oppositionen vill se handling omgående. Antalet personer som beviljas statlig assistans sjunker stadigt.

ANNONS
|

Nya siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av visar att antalet som beviljats statlig assistansersättning fortsätter att sjunka, en utveckling som pågått månad för månad sedan hösten 2015.

De som får statlig ersättning är de som har de största behoven av hjälp, över 20 timmar per vecka. De med mindre behov ansvarar kommunerna för.

Minskat mycket

I oktober 2015 hade strax under 16200 personer statlig assistans. I augusti år är siffran knappt 14500.

Fram till 2015 hade antalet bara ökat, sedan reformens införande 1994. Antalet timmar som beviljades per person ökade också stadigt, men har nu stannat av.

Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) har den senaste tiden förklarat att hon vill göra upp med andra partier om LSS-lagen. Lagen reglerar personlig assistans och den statliga assistansersättningen.

ANNONS

- Om det kostar 700 miljoner, en miljard eller om det kostar mer: vårt besked är att vi har råd att ge stöd till barn i behov, sade Hallengren på en pressträff om partiets valrörelse.

RBU, föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar, undrar vad S-utspelet egentligen innebär.

"Å ena sidan är det positivt att Socialdemokraterna nu äntligen förstår allvaret, men samtidigt är det väldigt otydligt vad beskedet egentligen innebär", säger Maria Persdotter, ordförande för RBU, i en skriftlig kommentar.

Hon säger att det verkar uppenbart att S är rädda för att frågan kan skada dem i valet. RBU hade velat se en lösning långt tidigare.

Vill skjuta till

Centerpartiet är berett att skjuta till 700 miljoner kronor, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har också gjort utspel om mer pengar.

Statsminister Stefan Löfven (S), vars regering inför 2016 uppmanade Försäkringskassan att försöka bryta timutvecklingen inom assistansersättningen, säger nu att det egentligen inte går att sätta ett tak för kostnaderna.

- De som behöver hjälp att andas och att få i sig mat ska få det, säger Löfven till TT.

ANNONS

Han säger att lagen är föråldrad och har lett till de problem som nu finns, med domar och tolkningar som inte stämmer med intentionerna i lagen. Det är ett skäl till varför lagen utreds sedan två år tillbaka.

- Det är bra att regeringen bjuder in, men den vaknar sent, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

Han anser att något måste göras omgående för att alla barn med stora behov ska få assistans beviljad för sådant som sondmatning och andning. Det går inte att vänta in den stora utredningen om LSS, som ska komma i december.

Utredningen kan, enligt Kristersson, gå vidare med frågor om långsiktig finansiering och hur det miljardfusk genom organiserad bolagsbrottslighet som han hävdar förekommer, ska lösas.

Borde skämmas

- Socialdemokraterna borde skämmas, det här gör de inte av omsorg om de mest utsatta barnen utan om sina egna opinionssiffror, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

ANNONS

Hon hävdar att om regeringen hade velat hjälpa barn hade de redan kunnat göra det.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är också kritisk och vill att riksdagen snabbt klubbar en lag som kan barn mer stöd.

Liberalernas partiledare Jan Björklund liknar regeringens utspel vid en kovändning i valpanik, men håller med om att lagstiftningen måste förtydligas.

- Det går att göra snabbt, det är egentligen bara att skriva om och besluta, säger han.

TT

Fakta: Assistans

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag för funktionshindrade (LSS), som infördes 1994.

1994 fick 6 100 personer statlig assistansersättning. I oktober 2015 var det nästan 16200 som fick det.

Den statliga ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka. Kommuner ska stå för assistansen för dem med mindre behov än 20 timmar/vecka.

I augusti i år hade cirka 14500 statlig assistans, cirka 1700 färre än oktober 2015.

Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman.

Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period.

Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna.

Det året, 2016, minskade utgifterna med flera miljarder.

Domar och tolkningar av dem har gjort det svårare att få statlig assistans, särskilt vad gäller nya ansökningar.

Regeringen har gjort flera lagändringar för att minska konsekvenserna av domar.

2017 beräknas utfallet ha blivit 23,2 miljarder.

En stor utredning om LSS ska vara klar i december i år.

Källor: Regeringskansliet, Försäkringskassan

ANNONS