Skärmtid hos unga – en källa till bråk bland många familjer under sommaren. Arkivbild.
Skärmtid hos unga – en källa till bråk bland många familjer under sommaren. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Så undviker du bråket om skärmtid i sommar

Sommar, ledighet och tid för skärmbråk. Hur gör man för att locka bort barnen från skärmen och vilka regler är rimliga att ha?

ANNONS
|

Lisa Thorell är professor i psykologi vid Karolinska institutet och forskar om skärmtid. Enligt henne hamnar många barn framför skärmarna på sommaren när rutiner faller bort och fritiden tar över.

Vad är det som lockar?

– Vi har skapat ett samhälle där barn använder skärmar. Det vardagliga livet känns tråkigt eftersom det finns så mycket häftiga grejer i spel och sociala medier. Är något tråkigt är det bara att svajpa vidare. Det tränger undan sömn och motion.

Locka bort

Vad har vuxna för ansvar?

– Väldigt små barn ska inte använda skärmar överhuvudtaget. Men med äldre barn i skolåldern är det bra att hitta på andra saker tillsammans så man kan locka bort dem från skärmarna, säger Thorell.

ANNONS

– Som förälder ska man inte bara fokusera på skärmtid utan vilket innehåll som barnet exponeras för. Det skadliga innehållet i appar som till exempel Tiktok har tyvärr blivit mycket värre de senaste åren med mer våld och osunda kroppsideal.

Thorell fortsätter:

– Det är viktigt att man inte försöker få det till en kamp mellan barnet och föräldern utan att man gemensamt diskuterar om hur man i familjen ska tänka kring skärmar och att ha skärmfritt vissa tider.

Barn och unga umgås allt mer online samtidigt som de spelar, men även hemma hos varandra framför en skärm. Hur ska man tänka?

– Man kan prata med kompisars föräldrar och stämma av hur de använder skärmar och kanske försöka införa gemensamma regler.

Kontakt med kompisar

Samtidigt är inte all skärmtid dåligt, framhåller Thorell.

– Är man borta någonstans är det rimligt för en tonåring att ha kontakt med sina kompisar via sociala medier. I det långa loppet är det viktigt att barnet lär sig att umgås i det riktiga livet utanför skärmarna, annars kan de få svårigheter i framtiden.

Vad kan man göra för att locka bort unga när de hamnat framför skärmen?

– Försök få barnet att förstå att han eller hon behöver göra något annat. Man får vara beredd som förälder att hjälpa till att hitta på andra aktiviteter.

ANNONS

Det kan underlätta att ge mer naturliga avslut.

– Tänk själv om du tittar på en tv-serie och någon beordrar dig att stänga av mitt i. Du skulle också bli irriterad. I stället kan man säga "om 30 minuter ska vi äta, så starta inte ett nytt spel utan avsluta det du håller på med", säger Thorell.

– Det är viktigt att komma ihåg att ungdomar inte bara tycker att skärmtid är positivt. De ser själva negativa effekter av sitt sociala medier-användande, men klarar inte att dra ned utan hjälp.

Lisa Thorell, forskar om barn och ungas skärmtid på Karolinska Institutet.
Lisa Thorell, forskar om barn och ungas skärmtid på Karolinska Institutet. Bild: Andreas Andersson
ANNONS