Sabuni: Ingen tog i frågan om hedersförtryck

Det svenska samhället måste agera mycket kraftfullare när våldsamma traditioner får fäste, anser Nyamko Sabuni. När hon var minister fick hennes förslag för att bekämpa hedersförtryck nästan alltid nobben, berättar hon i en intervju med Dagens Nyheter.

ANNONS
|

- Alltför få insåg att hederskulturerna var så starka på många platser runt om i Sverige. Det som gjorde mig mest besviken var att kvinnor som kallade sig feminister svek så många av sina "systrar", säger Nyamko Sabuni till DN.

Hon blev engagerad i frågor om hedersförtryck, som tvångsäktenskap, könsstympningar och i värsta fall hedersmord, under sin uppväxt när hon mötte jämnåriga som drabbades. Mellan 2006 och 2010 var Nyamko Sabuni (dåvarande Folkpartiet Liberalerna) integrationsminister i regeringen Reinfeldt och såg fram emot att rikta fokus mot kvinnor och flickor som drabbas av hedersförtryck – men hon möttes av ointresse och motstånd.

ANNONS

Sabuni säger att en förklaring till motståndet är att för många var kampen mot rasismen viktigare än kampen för hedersförtrycket.

- För mig var det inte svårt att hålla två bollar i luften samtidigt, men majoritetssamhället hade svårt för det.

Samtidigt säger Mona Sahlin till tidningen att hon ångrar djupt att hon inte såg hur unga flickor och kvinnor var offer för hedersförtryck under sin tid som Socialdemokraternas integrationsminister.

- Jag var då en del av maktens tystnadskultur. Men aldrig att jag fastnar där igen. Jag hade för få människor runt mig som berättade om den verklighet jag inte såg.

TT

ANNONS