Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på väg in till torsdagens transportministermöte i Luxemburg.

Samordning betonas om sommartiden

Finland var det land som starkast drev på för slopade tidsomställningar i EU. Frågan är hur långt man nu kan driva ärendet när landet snart tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Än så länge verkar det dock dröja.

- När vi diskuterar mellan medlemsländerna så har utgångspunkten varit att alla länder först och främst vill skapa sig ett eget beslutsunderlag och se konsekvenserna. Vi måste undvika ett lapptäcke med olika tider i EU, konstaterar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som tillsammans med övriga transportministrar i EU på torsdagen fick en genomgång av läget.

Planen just nu är att en slopad tidsomställning kan ske tidigast 2021. Men vilket land som ska ha vilken tid är fortfarande högst oklart, i valet mellan normaltid eller ständig sommartid.

- Det där är en svår fråga. Skulle jag själv föredra och gissa på den allmänna opinionen så skulle man nog vilja ha sommartid permanent, tror Eneroth.

EU-parlamentet röstade i våras ja till ett slopande av tidsomställningarna. Medlemsstaterna är dock fortsatt inte redo att sätta ned foten.

- Min gissning är att det kommer att ta lite mer tid innan vi har en förändring på gång, säger infrastrukturministern i Luxemburg.

Finland tar över som ordförandeland i EU från den 1 juli.