Sandra Lindbom vann Mack-SM 2017 med sin macka "Local hero", gjord enbart på lokalproducerade råvaror.
Sandra Lindbom vann Mack-SM 2017 med sin macka "Local hero", gjord enbart på lokalproducerade råvaror.

Sandra gör Sveriges bästa macka

Västeråsbon Sandra Lindbom är ny svensk mästare i att göra mackor. Hennes skapelse "Local hero" med lokalproducerade råvaror säkrade ett SM-guld.

ANNONS
|

Åtta finalister tävlade om förstaplatsen när femtonde upplagan av Mack-SM gick av stapeln på matmässan Sthlm Food & Wine, men det var Sandra Lindboms macka som blev juryns favorit.

Vinnarmackan "Local hero" gjordes på ett bröd av honungssurdeg och toppades med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon.

- Jag kom på tanken att kombinera lokalproducerade råvaror som jag tidigare ätit var för sig. Det var faktiskt bara en idé som bara dök upp, men jag tyckte det smakade väldigt bra ihop. Alla ingredienser i vinnarmackan är samma som i den första version jag gjorde, jag körde på min grundidé, säger Sandra Lindbom till TT.

ANNONS

Den viktigaste beståndsdelen i en god macka tycker Sandra Lindbom är ett bra bröd utan onödiga tillsatser.

- Gärna ett surdegsbröd som ger lite extra smak och karaktär. Mackan jag vann med var även den gjord på surdegsbröd. Men det finns väl egentligen inga begränsningar när det kommer till mackor utan det är bara att prova sig fram. Jag tycker mackor kan serveras både kalla och varma, och lika väl som en måltid som ett tillbehör, säger Sandra Lindbom.

I finalen skapades alla mackor från scratch, med undantag för brödet som deltagarna fick baka i förväg. Bakom tävlingen Mack-SM står branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

TT
Tre klassiska mackor

Reuben sandwich:

En amerikansk klassiker som görs på rågbröd med saltat kött, lagrad ost, surkål och Thousand Island-dressing. Värms i ugn eller smörgåsgrill tills osten smälter.

Club sandwich:

Görs av tre skivor rostbröd, skurna som trianglar, och fylls med kalkon, bacon, sallad och tomat. Mackan hålls ihop med hjälp av tandpetare och serveras ofta med pommes frites som tillbehör.

Toast Skagen:

En svensk klassiker som är en av landets vanligaste förrätter. Görs på en skiva rostbröd och toppas med majonnäs, räkor, fiskrom och dill. Lanserades på 50-talet av den svenske kocken Tore Wretman.

ANNONS