Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt presenterade partiets budgetmotion vid en presskonferens.

SD-besked om M:s budget nästa vecka

Sverigedemokraterna ger om en vecka besked om de stödjer Moderaternas budgetmotion. Huvudkravet är en plan för minskade migrationskostnader.

SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade på torsdagen partiets budgetmotion. Efter att den blivit nedröstad i riksdagen är frågan om SD ska stödja Moderaternas budgetmotion eller inte.

Sjöstedt upprepade i stort de krav SD tidigare talat om – någon form av plan för att minska de migrationsrelaterade utgifterna, skattelättnader för de äldre och riktade insatser för de riktigt fattiga äldre.

- Ser vi det är sannolikheten hög för att de får stöd av våra 62 ledamöter. Får vi inte se det faller sannolikheten drastiskt, säger Sjöstedt.

Fler vill samma

SD vill också se satsningar på rättsväsende och försvar och på att korta vårdköerna.

Sjöstedt vill inte gå in på hur mycket lägre migrationskostnaderna ska vara i M:s budget eller vad de ska vara lägre än. Han har tidigare sagt att det ska vara i jämförelse med den rödgröna regeringens övergångsbudget.

När det gäller satsningar på vården, rättsväsendet, försvaret och på de äldre så är det något som M och även andra borgerliga partier vill se.

Moderaterna presenterar sin budgetmotion på fredag. Efter det ska SD studera motionen och ge sitt besked vid en presskonferens nästa torsdag klockan 11.

Höjd moms

SD föreslår i sin budgetmotion bland annat sänkt skatt för löntagare och pensionärer med 27 miljarder kronor 2019. Partiet vill lägga 4,4 miljarder på höjd garantipension och höjt bostadstillägg för de sämst ställda pensionärerna.

SD räknar med att till exempel kunna spara drygt nio miljarder på migration och integration nästa år samt dra in 13,5 miljarder på höjd moms.

Sjöstedt betonar att mycket av budgetmotionen handlar om att kunna möta en kommande lågkonjunktur. Han räknar med att SD:s budgetpolitik leder till ett överskott på 34 miljarder kronor.

- Därmed finns det utrymme för reformer och förstärkningar där det behövs beroende på den ekonomiska utvecklingen, säger Sjöstedt.