Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-ledaren Jimmie Åkesson med partisekreteraren Richard Jomshof. Arkivbild.

SD vill pressa M om ensamkommande

Sverigedemokraterna ska begära att regeringens proposition om ensamkommande återförvisas en vända och synas av KU innan beslut tas. Det kan fördröja riksdagens behandling av den, men knappast stoppa den.

Men förslaget kan sätta press på de tre Allianspartier som, liksom SD, vill att riksdagen ska rösta ned hela propositionen. SD vill sannolikt också få de tre Allianspartierna att framstå som inkonsekventa, om de inte röstar för en återremiss till finansutskottet och en granskning i KU före beslut. Finansutskottet är huvudutskott eftersom förslaget också är en extra ändringsbudget för 2018.

Går ändå igenom

Enligt uppgift till TT är synen inom Moderaterna att en röst för en återremiss inte skulle innebära mer än att ett slutligt beslut om förslaget försenas en aning, kanske bara någon eller några dagar. Propositionen skulle ändå gå igenom i slutändan eftersom det finns en majoritet i riksdagen för det.

SD motiverar sin begäran med att särskilt Lagrådet har riktat hård kritik mot förslaget.

"Till detta kommer att det inte ens är säkert att regeringen får lägga fram förslaget på detta sätt, eftersom det finns tydliga regler gällande hur ett extra ändringsförslag i budgetar får presenteras. Vi har därför krävt att KU ser över hela ärendets beredning, och ser det som självklart att begära en återförvisning för ytterligare beredning innan beslutet fattas", skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson i SD.

Tredjedel behövs

För att ett förslag ska återförvisas när det egentligen är färdigt för omröstning krävs att minst en tredjedel av riksdagens ledamöter röstar för att så ska ske. Om Moderaterna, som också kritiserat förslaget hårt utifrån Lagrådets yttrande, skulle rösta med SD för återremiss räcker det för att KU ska ta upp det.