Sverigedemokraterna Tobias Andersson, handelspolitisk talesperson, partiledaren Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterar partiets valplattform inför EU-valet.
Sverigedemokraterna Tobias Andersson, handelspolitisk talesperson, partiledaren Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterar partiets valplattform inför EU-valet.

SD vill reformera EU – skippar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen – utan för att reformera den inifrån.

ANNONS
|

"Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt", står det i den nya valplattformen som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

- I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Han flaggar dock för några mindre justeringar innan valplattformen blir definitiv.

Sverigedemokraterna har tidigare velat lämna EU. Jimmie Åkesson sade i fjol att Sverige borde folkomrösta om det den kommande mandatperioden.

ANNONS

- EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting, sade han då till Dagens industri.

Nu låter det annorlunda.

- Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån, säger SD-ledaren på pressträffen.

- Det finns en bild av att Sverigedemokraterna är ett protektionistiskt parti som vill bygga murar kring Sverige och isolera Sverige från övriga världen och övriga Europa. Så har det aldrig varit.

Andras ovilja

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

- Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare, säger han.

ANNONS

- Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att "stoppa fortsatt maktöverföring till Bryssel", bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även kraftigt minska EU-avgiften och säger nej att Sverige ska vara med i bankunionen.

- Det ser vi inget mervärde i, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

SD är emot förslag om att införa beskattningsrätt för EU, vilket framför allt rör bolagsskatten.

- Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga, säger Sjöstedt.

ANNONS

EU-skeptisk grupp

Sverigedemokraterna tillhör för närvarande den EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR i Europaparlamentet, med bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna. Hur det blir framöver kan SD-ledaren inte svara på.

- Hur de här gruppkonstellationerna kommer att se ut efter valet vet vi inte, säger Jimmie Åkesson.

Han utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.

- Väldigt många partier och starka krafter i Europa i dag vänder sig emot den här federalismen som nyliberaler och vänsterliberaler driver. Det är den vi ska ta kampen mot. Om vi sedan gör det tillsammans med andra partier som vi normalt sett samarbetar med eller om det är med Jonas Sjöstedts parti, till exempel, det spelar inte mig någon roll.

TT

Fakta: EU-valet

EU-val hålls vart femte år i alla EU-länder. Söndagen den 26 maj i år är det val till Europaparlamentet i Sverige.

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsstater. De är med och beslutar om EU:s lagar och budget.

Den senaste mandatperioden har Sverige haft 20 svenska ledamöter.

Tyskland har med 96 ledamöter flest av alla länder, följt av Frankrike (74), Italien (73), Storbritannien (73), Spanien (54) och Polen (51). Färst har Estland, Cypern, Luxemburg och Malta, som har sex parlamentariker var.

Storbritannien håller på att lämna EU. Efter brexit kommer antalet Europaparlamentariker att minskas till 705.

I parlamentet sitter ledamöterna samlade i partigrupper som inte är bundna till vilka länder de kommer från.

Källa: Riksdagen

ANNONS