SD:s vitboksförfattare skulle vara oberoende – var själv medlem i partiet

Tony Gustafsson, som skriver Sverigedemokraternas vitbok, har beskrivits som en oberoende forskare som inte har kopplingar till partiet. Men nu avslöjar Expressen att Gustafsson själv har bakgrund som medlem i Sverigedemokraterna.
– Jag känner inte till det men det är irrelevant skulle jag vilja säga, säger riksdagsledamoten Martin Kinnunen till Expressen.

ANNONS

I flera år har Sverigedemokraterna talat om att publicera en vitbok som kartlägger partiets historia. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson var det dock svårt att hitta någon som var villig att författa boken.

Men för drygt ett år sedan blev det klart att Tony Gustafsson, som har bakgrund som idéhistoriker vid Uppsala universitet, skulle skriva den omtalade vitboken. Inför att detta blev klart sade riksdagsledamoten Martin Kinnunen som är projektansvarig för vitboken, utvecklade kravprofilen för Ekot:

– Vi har sökt en extern person som inte är aktiv och engagerad i vårt parti och som inte varit politiskt engagerad överhuvudtaget.

ANNONS

Under sommaren publicerades en första delrapport av partiets vitbok, som bland annat visade att 18 av de 30 personer som var med och bildade Sverigedemokraterna hade kopplingar till rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige svenskt. Utöver det fanns ytterligare kopplingar till fascistiska och nazistiska organisationer.

Tony Gustafsson är idéhistoriker och  tidigare vikarierande lektor vid institutionen för idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Han håller även på att skriva SD:s kommande vitbok.
Tony Gustafsson är idéhistoriker och tidigare vikarierande lektor vid institutionen för idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Han håller även på att skriva SD:s kommande vitbok. Bild: Privat

Har varit medlem i SD

Sverigedemokraterna själva har tidigare beskrivit att personen som ska skriva vitboken inte ska vara politiskt engagerad och en oberoende forskare. Men nu avslöjar Expressen att Tony Gustafsson själv har varit medlem i partiet.

Enligt Expressen blev Tony Gustafsson medlem i partiet 2017 och använde sin mejladress hos Uppsala universitet som en av kontaktuppgifterna. Gustafsson själv vill dock inte kommentera sitt medlemskap.

– Det är ett val som jag gjort att inte låta ideologiska övertygelser, politiska ståndpunkter eller eventuella medlemskap så att säga bli en del av den här diskussionen, säger han till Expressen.

Expressen har även tagit del av uppgifter som visar att Gustafsson varit i kontakt med ledande partiföreträdare om medlemskapet.

Så sent som i februari sade Gustafsson en intervju med GP att han inte hade några kopplingar till partiet.

Partiet har sagt att de vill hitta en forskare som är extern och inte politiskt engagerad sedan tidigare. Är det bara via Oikos som du har varit i kontakt med SD?

ANNONS

– Ja det stämmer. När rapporten publicerades i våras frågade Mattias Karlsson (SD) om jag var intresserad av projektet. Det var inte självklart att tacka ja. Jag ville veta om de menar allvar med en vitbok och inte ville styra innehållet i den, det har varit helt avgörande.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen, som är projektansvarig för vitboken, säger att han inte kände till att Gustafsson varit medlem i partiet.
Riksdagsledamoten Martin Kinnunen, som är projektansvarig för vitboken, säger att han inte kände till att Gustafsson varit medlem i partiet. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

SD: Det är irrelevant

Martin Kinnunen, som är projektansvarig för vitboken, säger nu till Expressen att han inte kände till att Gustafsson varit medlem i partiet.

– Jag känner inte till om han är medlem i partiet. Det har jag aldrig frågat honom om.

Inte heller tycker Kinnunen att det är besvärande att Gustafsson har varit medlem i partiet.

– Jag känner inte till det men det är irrelevant skulle jag vilja säga. Jag tror inte att nån som läst det första utkastet betvivlar hans oberoende eller integritet. Det tror jag inte att nån kan göra. Det är ändå det som det handlar om i slutändan, säger han till Expressen.

Vitboken kommer att färdigställas till årsskiftet.

ANNONS