Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smycken, kontanter och sådant som är lätt att få med sig saknas ofta efter bostadsinbrott. Arkivbild.

Se upp för bostadsinbrott under påskhelgen

Internationella brottsnätverk har koll på att vi reser bort under påsken och andra storhelger. Nu varnar polisen om riskerna och påminner om förebyggande insatser. Som granne kan du vara till god hjälp om du är uppmärksam på detaljer.

Bostadsinbrott är klart överrepresenterade på helger och dagtid – och särskilt under ledigheter, enligt polisen.

- Många av de internationella brottsnätverken som begår de här brotten är medvetna om när vi har storhelger, eftersom många väljer att åka bort. Statistiskt vet vi också att inbrott generellt sett är överrepresenterade på helger under dagtid, och inte på vardagar och kvällar som många tror, säger Anders Norberg, förundersökningsledare vid polisregion Nord till TT.

För att minska risken att utsättas för inbrott ska bostaden helst se bebodd ut hela tiden. Det är bra att se till att ha lampor som tänds och släcks efter en timer, eller att be grannen parkera en bil på gården så att det ser ut som att någon är hemma.

Meddela grannen

- Det kan också vara en bra idé meddela grannen om att du ska åka bort, och be om att någon tittar till huset medan du är borta.

Men se upp med att trampa i en klassisk fälla, och undvik att berätta om att du ska åka bort i sociala medier, särskilt om du har ett öppet konto.

Det allra vanligaste som stjäls vid bostadsinbrott är smycken, kontanter och sådant som är lätt att få med sig efter en snabb genomgång av huset. Att låsa in saker i hemmet är sällan en garanti.

- Det är inte ovanligt att tjuvar tar med sig hela vapenskåp eller kassaskåp från bostaden. Man bör fundera över var man har sina värdeföremål när man åker bort. Det är bättre att någon man litar på har hand om dem, alternativt att man förvarar sina mest dyrbara föremål i ett bankfack, säger Anders Norberg.

Två inbrott i timmen

I många bostadsområden finns det risk för upprepade inbrott, ibland till och med i samma hus. Den som redan har haft inbrott bör därför vara extra vaksam.

- Oftast har det en geografisk förklaring. Vi har märkt att många väljer bostad strategiskt efter var de ligger, om ett hus ligger ut med en stor väg som exempelvis E4-an som gör det möjligt för tjuvarna att snabbt ta sig in och ut ur området finns en ökad risk.

Förra året anmäldes 17 000 bostadsinbrott enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det motsvarar nästan två inbrott i timmen. Men andelen bostadsinbrott är totalt sett på väg ner, och har minskat med 24 procent jämfört med 2017.

- Det är tack vare att vi har haft flera större satsningar från politiker och polisledningen och lett ett aktivt polisarbete med brottsförebyggande insatser. Vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet, säger Anders Norberg.