Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hu! Se upp för motorgräsklipparens vassa knivar. Arkivbild.

Se upp för hemmafixarens sommarskador

Efter en lång vinter i tv-soffan är det dags att börja bry sig om hus och trädgård. Men se upp, hemmafixaren riskerar att göra sig riktigt illa.

Gräset ska klippas, den vildvuxna häcken kapas och kanske ska också en ny odling anläggas. Allt sker med maskiner nu för tiden, och den som inte ser upp kan skadas svårt. Bara motorgräsklipparna, som brummar i nästan varje trädgård, gör att runt 500 personer skadas varje år.

- Framför allt är det händer och fötter som skadas. Men också på ögonen, när du till exempel klipper häcken far det runt kvistar som slår, säger Kent Lindmark, chef för Folksams skadeförebyggande avdelning.

Den som ska klippa gräset, ansa häcken eller använda andra mojänger som exempelvis jordfräs bör också tänka på att maskinerna sprider en massa fnas och skräp omkring sig. Barn och husdjur måste hållas undan, så att de inte får det på sig, varnar han.

Slungas iväg

- När man klipper gräset kan det också ligga grus i gräsmattan till exempel vid kanten mot grusgången. Det kan vara bra att gå med krattan först och föra tillbaka gruset så att det inte slungas iväg när man klipper.

Fast allra värst är ändå de skador som uppstår då kroppsdelar kommer in i maskinernas vassa och rörliga delar. Gräsklipparens knivar är väldigt vassa och snurrar mycket fort.

- Då man ska rensa gräsklipparen är det jätteviktigt att se till att maskinen inte kan gå i gång. Ta ut tändkabeln, så att den inte tjuvtänder. Och gå aldrig in med händerna, använd en skrapa eller en pinne.

Det är inte helt ovanligt att olyckor sker för att man halkar i det nyklippta gräset, berättar han.

- Se till att ha stabila skor så att du inte halkar in mot själva gräsklipparen.

Då och då händer också olyckor med åkgräsklippare som välter. Där manar han till försiktighet, särskilt i branta slänter.

Såga aldrig byxlös

Så här års är det också många som tar till motorsågen. Men då gäller det att ha rätt utrustning, understryker han.

- Man måste ha särskilda byxor som gör att sågen stannar i tyget och inte sågar in i benet, och så hjälm, glasögon och hörselkåpor. Har man inte det så får man anlita en yrkesperson för jobbet i stället.

Den som ska kliva upp på en stege för att fixa med något högt uppe bör kolla noga att stegen verkligen står stadigt,

- Olyckor händer av två skäl, dåliga stegar eller att stegen står ostadigt. Om man ska göra större jobb på hög höjd är det klokt att i stället hyra en ställning. Om man till exempel ska måla så har man många moment att tänka på, och då kan det bli farligt, säger Kent Lindmark.