Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifterna PCB och Dioxin. Arkivbild.
Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifterna PCB och Dioxin. Arkivbild.

Se upp för ful fisk i midsommar

Midsommar betyder för många lax, strömming och andra feta fiskar på matbordet. Men den feta fisken kan innehålla höga halter av miljögifter. Barn, unga och kvinnor som vill ha barn bör därför se upp för att inte få i sig för mycket av vissa fisksorter.

ANNONS
|

Det finns flera hälsofördelar med fisk. Den innehåller exempelvis nyttiga omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, något som många får i sig för lite av. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta olika typer av fisk två till tre gånger i veckan.

Men vissa fisksorter kan innehålla höga halter av miljöföroreningar, som dioxin och PCB. Det gäller till exempel den feta fisken från Östersjön och Bottniska viken, som vildfångad lax och öring samt strömming och sill från området.

Barn, unga, ammande, gravida och kvinnor som vill bli gravida ska vara försiktigare för att inte få i sig för mycket miljögifter, enligt Livsmedelsverket, som råder dessa grupper att inte äta den här typen av fisk oftare än två till tre gånger om året.

ANNONS

För den som är osäker på varifrån midsommarlaxen eller strömmingen kommer är uppmaningen från Livsmedelsverket att läsa på förpackningen eller fråga, skriver de i ett pressmeddelande inför midsommarhelgen.

Den lax man kan köpa i butiken är för det mesta odlad eller vildfångad i andra vatten än Bottniska viken och Östersjön. Den innehåller därmed förhållandevis låga halter av miljöföroreningarna. Även burksillen som säljs i mataffärer kommer oftast inte från Östersjön eller Bottniska viken, vilket gör att vi kan äta denna fisk oftare.

TT

Fakta: Kostråd för fisk

Kvinnor som är gravida eller ammar, unga kvinnor som någon gång vill ha barn, samt barn och ungdomar bör inte äta fiskarna listade nedan oftare än högst 2-3 gånger per år.

Övriga bör äta dessa fisksorter högst en gång i veckan:

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Lax som är fångad i älvarna omfattas också av kostråden.

Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Norr om Kalmar kallas den strömming, söder om Kalmar kallas den sill.

Vildfångad sik från Vänern och Vättern.

Vildfångad röding från Vättern.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS