Raketer är för många nära förknippat med en glad fest på årets sista dag men de orsakar även problem och olyckor varje år. Arkivbild.
Raketer är för många nära förknippat med en glad fest på årets sista dag men de orsakar även problem och olyckor varje år. Arkivbild.

Sista chansen att skjuta raketer

Från och med sommaren 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer på pinne utan tillstånd. Årets nyårsafton blir därmed sista chansen att utan lov skicka upp en vanlig raket utan att få böter.

ANNONS
|

Raketer är för många nära förknippat med en glad fest på årets sista dag men raketer orsakar även problem och olyckor varje år. En ny tillståndsplikt ska nu förhoppningsvis göra tiden kring nyårsafton mer säker.

- Det här är en produkt som är överrepresenterad när det gäller personskador, säger Ann-Sofie Eriksson enhetschef för säker hantering av farliga ämnen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.

ANNONS

Det nya tillståndskravet för att hantera raketer på pinne har varit på gång länge men börjar gälla den 1 juni 2019. Redan i dag finns ett förbud mot smällare, tyngre raketer och miniraketer, berättar Ann-Sofie Eriksson.

- Vi såg att även vanliga raketer skapar olyckor och ibland används de på fel sätt. Människor riktar och skjuter dem på varandra, säger hon.

Raketer i olyckstopp

Enligt MSB:s statistik står raketer för nästan 40 procent av fyrverkerirelaterade olyckor där människor besökt sjukhus. Brännskador på händer, ansikte och ögon är vanliga, något som märks av på Sahlgrenska i Göteborg.

- Ungefär en fjärdedel av fallen, är skador mot ögon och ögonlock. Det händer varje år att ett antal människor förlorar synen på ett öga efter nyår, säger Madeleine Zetterberg, överläkare och tillförordnad verksamhetschef för ögonsjukvården på Sahlgrenska, till GP.

ANNONS

Branschens initiativ

Branschen har varit drivande i tillståndsfrågan och redan förra året slutade medlemmarna i Sveriges fyrverkeribranschförbund att köpa in raketer. De förväntar sig en negativ effekt på försäljningen.

- Det är en skada som medlemsföretagen är beredda att ta och eftersom vi haft en bra övergångstid så har vi kunnat minimera de ekonomiska skadorna, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund, till TT.

- Det är något vi funderat på mycket. Men sannolikt har det att göra med riktningsproblem, att vissa inte har ordentliga avskjutningsanordningar utan ställer den i en flaska som tippar och då skjuts den iväg längs backen. Vi har ingen statistik på det här men vi vet att raketer på pinne är överrepresenterade i olycksfallen.

Norge har gått före

I Norge har tillståndsplikt för raketer funnits många år, samtidigt som affärerna fortsatt att gå bra.

- Försäljningen ökar i Norge trots att marknaden för raketer inte finns kvar och samtidigt minskar olycksfall från fyrverkerier. Det är konstigt att Sverige inte har infört det här tidigare, säger Anders Sture på Svea-fyrverkeri, sedan länge aktiv i fyrverkeribranschen i Norge, till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Hundra skadas varje år

Det nya tillståndskravet för raketer med styrpinne gäller från den 1 juni 2019 och kräver tillstånd till användning av explosiv vara från kommunen samt att man gått en så kallad B- eller C-utbildning.

Du måste ha fyllt 18 år för att köpa, inneha eller avfyra fyrverkerier. Langning till dem som är under 18 är förbjudet.

Raketer med mer än 75 gram krut, miniraketer och smällare är förbjudna i Sverige, liksom andra fyrverkerier med knall som främsta effekt.

För att skjuta raketer kan det krävas tillstånd och det kan se olika ut i olika kommuner. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyårsafton, men i till exempel tätorter kan det behövas även då.

Pojkar toppar olycksstatistiken. Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt att de behöver åka till akuten, av dessa är 95 procent män och drygt 40 procent är under 18 år. De allra flesta olyckorna inträffar vid nyår.

Antalet personer som behöver sjukhusvård till följd av fyrverkeriolyckor har mer än halverats under perioden 1997–2014.

1998 dog två personer i fyrverkeriolyckor. Därefter har dödsolyckor inträffat 2002, 2004, 2005, 2008 och 2013. Dessa år har en person dött årligen.

Källa: Polisen och MSB

ANNONS