Självkörande fordon och toarullar fick patent

Förra året ökade antalet patent som utfärdats i Sverige till 1 031 stycken. Självkörande bilar och lastbilar är utmärkande trender – men också toalettrullar anslutna till internet finns på listan.

ANNONS
|

Antalet patentansökningar minskar, men de godkända patenten blir fler.

- Rent patentstrategiskt så söks det färre patent, det har vi sett under hela 2000-talet. Men man söker bättre patent, säger Stefan Hultquist, enhetschef på patentavdelningen på Patent- och registreringsverket (PRV).

För första gången på flera år är nu antalet beviljade ansökningar över 1000. Förra året beviljades 16 procent fler patent än under 2016, då 866 ansökningar gick igenom. 2015 var antalet 889.

ANNONS

"Vilket problem som helst"

De som söker flest patent är storföretag som Volvo, Ericsson, SCA och Scania. Men det som kan ges patent kan vara många saker.

- En teknisk lösning på i princip vilket problem som helst. Så fort lösningen innefattar någon slags teknik går den att patentera. Sedan finns det några undantag, som affärsmetoder, säger Hultquist.

Under 2017 var en stark trend självkörande bilar och lastbilar. Scania har fått patent på något som kallas platooning, där lastbilar kör i kolonn. Det första fordonet har en förare men de tre bakomvarande lastbilarna är förarlösa.

- På så sätt kan man spara in på tre förare och minska vinddraget och bränsleförbrukningen, säger Stefan Hultquist.

Annars är det som kallas sakernas internet hett. I hemmen och vardagen är inte bara mobiltelefoner och datorer uppkopplade mot nätet utan även kylskåp och lampor.

ANNONS

Uppkopplade toalettpappersrullar

SCA har fått patent på en sensor som sätts in i toalettpappersrullar på flygplatser och mäter när papperet är slut. På så sätt slipper städare gå runt till varje toalett för att kontrollera papperet och kan gå till rätt toalett med en gång.

Drönare är en annan trend, men inte själva konstruktionen utan hur de tillämpas i exempelvis olika mätmetoder, som att övervaka skog ner till minsta träd.

En anledning till ökningen 2017 är att det skett en viss eftersläpning från tidigare år och att PRV nu har rekryterat fler personer till sin patentavdelning. Det tar omkring två år för en patentansökan att få ett beslut. Men får man patent löper det på 20 år, säger Stefan Hultquist.

Ansökan kostar 3000 kronor och ytterligare 500 kronor om patentet blir beviljat.

- Vi betraktar allt som kommer in hit som uppfinningar. Sedan är det vår uppgift att bedöma om den är patenterbar, om den har uppfinningshöjd, säger Stefan Hultquist.

TT
ANNONS